QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: sundae

[趣事趣物] 「雨傘革命」令粵語獲得新生

回覆 11# 使君子

葉劍英系廣東客家幫,所以廣東官場客家幫勢力好勁,但佢哋都冇乜保護廣東文化嘅意識。

前一排捉咗萬慶良,聽講就系剃客家幫眼眉,叫 D 老嘢要識做,唔好阻頭阻勢。另外萬慶良同廣東官場好多人與薄熙來政變集團有勾結,所以被清洗。

其實六 4 嗰陣,如果葉家唔撐Dang Siu-Ping,老鄧都好惡 kung。葉家應該有能力搞出個南中國。

其實香港搞到而家咁,既然衝擊政總都系家常便飯,咁到時表決 23 條嗰陣,梗系要衝立法會唔畀佢過啦!

總之一有D咩惡法要通過,就癱瘓立法會啱咖啦!D 泛民靠唔住!
廣東官場客家幫勢力好勁,但佢哋都冇乜保護廣東文化嘅意識。
cantonhope 發表於 2014-12-9 04:08

客家同潮州,以前系穷乡僻壤,好多「乡下仔」愿意跟住共党打江山(蒋介石衰在得吾到「乡下仔」民心 民国90%人口系「乡下仔」)。相反,广府人好少有跟共党。

除了跟共党,潮客一样有好多人跟国民党,两边通吃,所以潮客政治方面系精过广府。共党得天下後,广府人未有做过广东省委省长职务,多数系潮客做。

叶剑英本人应该有保护广府文化意识,因为佢十几岁就跟住孙中山搞革命。 但叶剑英後代可能就同广府吾熟。

潮客有人在庙堂,本土意识都好强,对住自己友讲潮客话,对住广府人宁愿讲普通话。
萬慶良同廣東官場好多人與薄集團有勾結
cantonhope 發表於 2014-12-9 04:08

边度收的料啊?你知唔知,叶剑英 同 习仲勋 系世交?  小习得以坐正,系靠叶选宁出面铲薄。

万庆良单野,我估系上海邦搞事。七常委入边,俞、刘、高丽、德江 都系江氏人马,甚至岐山都系。上海邦今届大获全胜。

实情小习本人的取向也很模糊,他做过 浙江、上海 书记,同江氏交情应该不浅。
回覆 24# 使君子

唔止萬慶良,廣東官場好多人都被捕,直頭系大清洗。

萬慶良的確去過重慶支持薄熙來「唱紅打黑」,而且毛左派揚言:「不放薄熙來,重慶人民和廣東人民都不同意」,說明重慶同廣東官場可能有勾結。

班毛左派後臺可能系胡.錦.濤。
薄属于 辽宁邦+四川邦,记得90年代甲A联赛的「大连万达」吗? 广东邦不溜同薄吾熟,仲要有仇,粤派足球在甲A时期被 薄氏 同 上海邦 铲到一干二净。
回覆 26# 使君子

咪唔記得現任同前任廣東省委書記都系團派大員。

如果「唱紅打黑」系胡.錦.濤嘅意思,咁團派同薄周派有勾結就好合理。
團派同薄周派有勾結就好合理
cantonhope 發表於 2014-12-10 21:04

胡温(团派)、薄、周 三支吾同路。

薄系太子党;周系江派之中背景势力最弱一位,可能与薄有某种程度勾结,自然最先被开刀;团派系邓指定隔代接江位,同江派吾熟,温曾转弯抹角批评薄「搞文革」,胡宣布退休同时辞任军委主席,亦是剃江的眼眉。

习系太子党,但与薄构成竞争关系,薄高调,习低调,薄行内地保守路线,习行沿海开明路线。
团派系小人物成长起身,吾敢出声乜滞。江本身属于红二代,父辈系共党早期成员。
仲有啊,聽講萬慶良系往屆廣東省委書記張德江嘅人馬,張德江系北朝鮮留學嘅左傾頑固強硬派,所以同毛左派薄周集團有勾結,唔出奇。
張德江系北韓留學嘅左硬
cantonhope 發表於 2014-12-20 06:33

「泛珠三角」就系张德江提出,典型资本市场玩法,唔觉有咩左。

反而张德江主政广东时的<南都>,过度自由化,居然提出要废除收容制,导致广东超多捞人。
超多撈人湧入廣東,係共黨「大政方針」,類似西藏、新疆、香港,玩大換血、沖淡本地文化。

今次香港單嘢,張德江揚言必要時終止一國兩制、軍管香港,仲未夠左?
張德江語梁振英:堅決落實「三個堅定不移」

文匯報-2014年11月12日

梁振英會後向媒體透露,張德江委員長在會面中表示堅決落實國家主席習近平提出的「三個堅定不移」,包括堅定不移貫徹「一國兩制」及香港基本法、 ...

文匯報一早系CCP喉舌啦,靠文匯報收料,同睇CCTV差唔多。

張德江發最強警告:必要時中止一國兩制

http://www.aboluowang.com/2014/1005/453388.html

張德江屬下稱人大可罷免國家主席,挑釁習近平

http://www.youmaker.com/video/sv ... 188c0922e8fblk.html
回覆  使君子

學聯個周永康似乎適合做形象代言多D

不過學聯較保守,學民較進取。當日旺角清場之後 ...
robert仔 發表於 2014-12-8 17:39

學聯、學民都畀人嫌唔夠進取。而家有新出行動派組織「學生前線」。

「學生前線」發起人「四眼哥哥」成名一刻:

http://youtu.be/YJSsi1gHWqM

阿波罗d料好流。我贴文汇报,就系表示张德江官方立场。
张德江02-07年主政广东。03-05年,广东网络论坛好少有人争论政治问题。03年广州地铁二号线通车,我深有体会,早先两年地铁好少人搭,多系本地人。自05年开始,地铁入边(乃至整个城市)的捞人数量激增,<南都>大量出现「迁徙自由」话题,广东论坛亦跟风讨论「民主」,

「客家中原」「广府土著」之类的省内族群矛盾网络言论,也是张德江主政时期出现。

张德江属于共党内的自由派,但明显与广府人不熟。
[RFA]市民發起「重建連儂牆」

http://www.rfa.org/cantonese/news/hkwall-12212014072512.html

使君子 發表於 2014-12-21 18:03

你好似乜都識,南漢官話系乜你又知,CCP官場派系你又清楚,到底堅唔堅啊??
使君子 發表於 2014-12-21 18:03

阿波羅D料唔流得曬啵,例如幾年前阿波羅放料話薄熙來、周永康搞政變,而家證實果然系真。