QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8960|回復: 27

经典香港电视连续剧!

我自己最中意的系《大时代》,精彩、感人、跌宕起伏的剧情,鲜明的人物性格,配以一众演技一流的演员倾情演绎,毫无疑问,呢出戏绝对系无线的经典剧集! 呢出戏捧红左刘青云,他在剧中的演出无懈可击,就系因为阿博呢个角色令我喜欢上刘青云;刘松仁係戏中扮演刘青云的老豆,演技发挥淋漓尽致,扮豪有豪样,扮傻有傻样,令我对佢另眼相看,佢俾丁蟹害死前傻咗同埋佢临死呢两段戏睇到我眼湿湿;仲有不能不提、最经典的人物--丁蟹,郑少秋一改以往风流倜傥的银幕形象,摇身一变,变成一个傻的大反派,将一个自以为理直气壮、肝胆相照、有情有义,实质喺傻的丁蟹演得入木三分,令人拍案叫绝。直至今日,喺佢所拍的剧集当中,无论佢饰演乜野角色,我总觉得有丁蟹的影子,你都米话唔犀利;另外,仲有一个最唔抵的阿孝,个样唔差,演技又好,唔知点解硬喺红唔起,搞到后来折堕到走去拍三级片,真系可惜,只能怪佢命唔好咯!

Re:经典香港电视连续剧!

我都系极钟意呢部电视剧,好感人,而且情节跌宕起伏。 呢部戏除咗令我钟意咗刘青云之外,重有周慧敏,以前对佢都冇咩感觉架,不过佢喺戏里面演嘅真系模范女友。 其实讲起呢部戏嘅角色,个个都咁经典,除咗癫蟹呢个出众嘅角色之外,其实其他嘅人个个都系好戏之人,除咗bruce上面数嘅,其实我都几欣赏蓝洁英嘅演技,可能佢就系演呢出戏太投入,搞到后尾真系精神分裂。

喺喔,唔记得讲我好中意的蓝洁瑛添,好彩得highyun提醒! 喺米我d贴写得太多字,无人睇啊,电解无乜回复的?!

我都覺得蓝洁瑛好靚渦,不過我以前讀書唔仳睇電視,《大時代》未睇過!~ em6:

应该睇吓呢部戏喇,好多人话《上海滩》经典,其实我更加钟意呢部。

我呢张贴唔喺剩喺讲《大时代》架。大家觉得仲有边d剧集经典,都可以喺度同我地分享架! 除咗《大时代》,我仲中意《他来自江湖》、刘德华版的《神雕侠侣》、黄日华版的《射雕》、梁朝伟的《鹿鼎记》、《侠客行》、《绝代双娇》等等,一时记唔起咁多,大家补充下!

你个版咁少贴,好心每部电视剧分开一张贴嚟讲啦

都好喔!

我本善良,经典剧集啊.

呢出电视剧我印象都几深,觉得刘青云好特别,虽然5靓仔,但是他思考时和工作时的专著好吸引人.

估唔到鱼羹都会睇电视剧喔!

我够估唔到你都钟意打篮球咯

highyun在2004-11-08 20:54:30说道:[br]我够估唔到你都钟意打篮球咯
傻架你,贴个篮球公仔就表示中意打篮球的咩,我只不过见佢识郁,又係我中意的漫画人物,先至贴佢芝嘛!

贴呢张好过啦

我都down咗,不过太细张,而且仲有时效性!我得闲揾到张更好的先换!

庾庚在2004-11-07 00:09:36说道:[br]呢出电视剧我印象都几深,觉得刘青云好特别,虽然5靓仔,但是他思考时和工作时的专著好吸引人.
你講緊我諗嘢個樣吖?~ em6:

high_hand在2004-11-12 10:23:30说道:[br][quote]庾庚在2004-11-07 00:09:36说道:[br]呢出电视剧我印象都几深,觉得刘青云好特别,虽然5靓仔,但是他思考时和工作时的专著好吸引人.
你講緊我諗嘢個樣吖?~ em6:[/quote] 你有谂过嘢咩? em2:
鈡意 《大时代》
有 D貼圖都好過全部繫文字
我中意创世纪~~