QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4636|回復: 7

[正字本字] ne2 he3 & 蛇gwee1

请高人指点迷津:

ne2 he3? (大概指:指事先冇做好准备而家搞到手足无措嘅意思)-------例如少林足球里底,星爷有一句:如果佢识少林派嘅铁沙掌,而家就唔使噉ne2he3啦。

蛇gwee1 (大概形容有啲人小小事就哧到慌失失咁嘅性格)

另有一句:ne2 ne2 fe2 fe2 唔知是否顺德特产(大概指人做事马马虎虎,唔讲效率)

廣州話都係噉講,唔曉點寫。

1,正寫:“厲揭” 俗寫“咧戲”

呢個喺廣州話都成日講,不過而家D後生仔就少見D

2未聽過

我成日都聽到「蛇gwe1」,估計係從英文「Scare」衍變過嚟啩。

褦褦??:le2 le2?fe2 fe2 唔係淨係順德先有。

(左衣右能)(上非下牛)

"蛇gwee1" 好似係依家新有嘅,我第一次聽,都係係女朋友口中聽到,然後又係TVB度聽胡杏兒講過~~
查字典,呢個「厲揭」(ne2 he3) 來源好古,連衣涉水叫厲,提起衣服涉水叫揭。語出《詩·邶風·匏有苦葉》:「深則厲,淺則揭。」 毛 傳:「以衣涉水為厲,謂由帶以上也。揭,褰衣也。」

咁「濿淅」(現粤語中意為「遇到麻煩」、「麻煩」) 來源于古書中形容衣衫盡濕在水中行走的聲音,呢個 「濿淅」點讀?唔記得咗﹗
我讀le2he3
我講  "勵滯"