QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9019|回復: 12

[資料收集] [求助]大家有無聽過"大泡和"呢個詞?

今日我聽香港電台某節目,入面用"大泡和"來形容香港部分醫管局官員

我平時好少聽見呢個詞,確切意思唔知係咩?

莫非係"大奅和"嘅變讀?

喺百度查到以下信息,估計可能係從一齣片引申開嚟嘅講法:

电影名:两个大泡和
英文名:Two good-for-nothing
上映日期:1959-9-1
拍摄地点:未知
影片时长:0
电影级别:未知
电影类别:喜剧片
电影语言:粤语
情节介绍:

鳏夫丁伯群有四千金,?除长女大宝外,?其余三个名花有主.?群担心大宝嫁杏无期,?代其物色对象.?三宝男友张锦才介绍皮礼士与大宝相识,?皮礼士为人轻佻,?不获大宝青睐.?群有一芳邻朱敏珍,?年虽过三十,?云英未嫁.?群对珍有意,?但珍冷若冰霜,?更因数次误会,?群与珍遂变成冤家.?珍侄儿朱英杰,?博学多才,?英伟不凡.?一日,?大宝于海滩泳罢遭流氓调戏,?幸为杰所救.?大宝与杰皆为对方风姿所吸引,?一见钟情.?
??群喜闻大宝已有对象,?相约对方家长见面.?众人均盼望大宝能率先与杰结婚,?奈何相见之日,?方知杰的姑母珍曾与群结怨,?令二人婚事受姐.?群与珍皆禁止二人相会.?丁家三姊妹为大宝与杰制造机会,?为群所知,?群往朱家找珍理论,?发现珍画有自己肖像,?并题有爱慕之诗句,?方知神女有意.?其实,?两老暗地里互相倾慕,?终答允让杰、大宝成婚,?两老亦喜结良缘.
《笑談廣東話》有一集就係專門笑談“正一大泡和”呢句話。
[此帖子已經被作者於2006-11-21 11:26:13編輯過]
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-11-21 11:23:19的發言:
《笑談廣東話》有一集就係專門笑談“正一大泡和”呢句話。

好少睇呢個節目....

勞煩告知指咩意思?

我會覺得會係『大奅(炮)王』嘅變讀。
应该是普通话 大饱和 意思是说人员已经太多了
“大泡和”應該係 “大奅和”嘅變讀 形容一啲成日吹水唔抺嘴 得隻講字、冇厘正經................
原帖由 smallcat2006 於 2007-9-12 22:15 發表 应该是普通话 大饱和 意思是说人员已经太多了

你叻!!

大泡和指啲讲就无敌, 做就有心无力,  净係识"sa li nong chong(边个知本字嘅, 帮帮我)"嘅人.
;P 喔
想問下,廣州係唔係已經冇用大泡和呢個詞話人?

原帖由 李四 於 13/9/2007 20:04 發表 想問下,廣州係唔係已經冇用大泡和呢個詞話人?

實唔係喇。呢個詞出現嘅頻率應該唔低。

香港地道俗語-香港網絡大典(http://evchk.wikia.com/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%B0%E9%81%93%E4%BF%97%E8%AA%9E#.E5.90.8D.E8.A9.9E.E9.A1.9E
係話“大拋和:經常撞壁,行事魯莽的人。”唔知係咪正字呢?

不過查實我就真係未聼過人用呢個詞咯。

形容:食嘢就唔做嘢,做嘢就打爛嘢