QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3360|回復: 4

[會員專欄] 【原创】飮茶吹水纪要之二(粤语版)

【原创】飮茶吹水纪要之二(粤语版)
人物:茶客甲 +? 茶客乙
地点:广州某茶楼茶皇厅
时间:本月某日

甲:“的省市领导就来唔使返屋企食饭架啦。”
乙:“点解?”
甲:“禽流感个时黄省长出嚟食鸡,前几日苏市长出嚟食咸旦,唔知过几日又有边个出嚟食多宝鱼。总之,查出乜嘢有毒,领导就出嚟食乜嘢,查出越多,领导就越唔得闲。卒???????
之搞到唔使返屋企食饭。”
乙:“所以话领导唔易做架。好在的专家话唔使惊,一日食千二只咸旦先会有事嗟。”
甲:“专家的话就要信嘅咩?人地自己养鸭的人都唔食的旦啊。你问下的专家自己食唔食。”
乙:“依家市长咪食畀你睇啰,唔通你条命仲矜贵过市长条命咩?”
甲:“我唔系惊毒死,我系惊吓死嗟。你一的嘢有毒,一的嘢冇毒,有毒个的又唔知几时先发作,好烦。你一系就全部搞成油炸鬼咁。”
乙:“即系点啊?”
甲:“一百挡油炸鬼有九十七挡落咗明矾同埋洗衣粉,咁就唔使惊啦,唔使估估下,食亲实中招,你净系拣食定系唔食就搞掂,冇咁烦。“
乙:“会晤会有一日查出无论乜嘢都有毒啊拿?”
甲:“咁又唔会蜗,起码依家已经查出有种老鼠药系冇毒嘅啵。就算有日查出样样都有毒,就一天都光晒,仲有乜嘢好担心嗟?一系拣毒死,一系拣饿死,唔使依家咁烦。”
乙:“唉,都唔知点解会搞成咁嘅。”

今期省市長要出來食雞蛋了
  有電臺午晚間嗰類劇場節目廣播嘅feeling,正如「十八樓C座」長盛不衰。

^_^

喝茶可是最好的吹水时间呢

最喜欢那个时候吹水了

一於將佢搞成劇場版啦。