QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2842|回復: 8

[語音研習] 如何可以避免「你」字懶音化?

即避免讀成「李」字。
我覺得都係條脷同識唔識發鼻音個問題,
n同l差咁遠,多尐練習咪得囉~
反而"佢"發音成"許"多尐喎,
最緊要就係由細個開始就要糾正啦
我覺得都係條脷同識唔識發鼻音個問題,
n同l差咁遠,多尐練習咪得囉~
反而"佢"發音成"許"多尐喎,
最緊要就係 ...
七日鮮 發表於 2013-8-10 19:59

「我」和「佢」,我反而沒有問題。
在香港,10個人有9個的「你」字是講成「李」。我也不知不覺習染這種口音。現在想矯正。請注意:我講普通話時區分n-和l-沒有困難,確定哪些字是n-,哪些字是l-沒有困難。我只是一到了粵語就很容易讀成l-。
在香港,10個人有9個的「你」字是講成「李」。我也不知不覺習染這種口音。現在想矯正。請注意:我講普通話 ...
HKCantonese 發表於 2013-8-11 13:32

哦~原來係噉~~
我本身就講你、我、佢,都OK嘅~~你就多尐練囉~~有意識到,應該就離矯正成功不遠了,加油!
this is a very good example , thx

不但「你」字,所有n-字在香港都幾乎懶音化,「你」字只不過是最常用的一個字而已。
喺前面加一個以n收音嘅字,連埋一齊練,譬如「電你」。
對。所以「電腦」的「腦」,「煩惱」的「惱,「憤怒」的「怒」都比較容易保持n-音。