QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3093|回復: 13

[語義解譯] 騎呢

點解呢個詞,一下子係話人奇奇怪怪(騎呢拐),一下又解作整齊整潔??
係唔係同英文Clean有關??
另外有一個詞叫做「keu4  leu4」,和「ke4 le4」有沒有關係?
"keu4  leu1"  多數係形容事情麻煩複雜
"keu4  leu1"  多數係形容事情麻煩複雜
henrywho 發表於 2013-8-7 11:57

對,是「keu4 leu1」,「keu4 leu4」是打錯。
回覆 5# HKCantonese

請問你哋講嘅『keu4  leu1』點寫啊???
嗰篇淨係講咗奇奇怪怪嘅部分喎,
噉整齊整潔呢??

呢度:
http://vlog.xuite.net/play/YzhmWUlULTc1MTE3MzYuZmx2
影片時間00:14 & 00:17
回覆  HKCantonese

請問你哋講嘅『keu4  leu1』點寫啊???
七日鮮 發表於 2013-8-7 18:33

相信他們是指「橋溜」kiu4 liu1

嗰篇淨係講咗奇奇怪怪嘅部分喎,
噉整齊整潔呢??

呢度:

影片時間00:14 & 00:17 ...
七日鮮 發表於 2013-8-7 18:39

你唔譜聽佢亂咁講,男仔住喺呢度都好企理嘅。

企理:整齊而清潔

回覆 8# wongkm33

但係,佢話『多數係形容事情麻煩複雜』
同"挑剔講究",聽落差好遠喎~~~
回覆  wongkm33

同"挑剔講究",聽落差好遠喎~~~ ...
七日鮮 發表於 2013-8-7 20:59

我引用的是中文大學網頁教授的解釋!
回覆  wongkm33
同"挑剔講究",聽落差好遠喎~~~ ...
七日鮮 發表於 2013-8-7 20:59

當一個人嘅食嘢口味好 "麻煩複雜", 亦當然可以話佢 "挑剔講究".

不過我哋有時會講 "嗰單嘢好 keu4 leu1 喎!" , 噉 "挑剔講究" 就唔太貼切.

何況呢 .....  "keu4 leu1" 同 "kiu4 liu1" 爭好遠喎師兄!
當一個人嘅食嘢口味好 "麻煩複雜", 亦當然可以話佢 "挑剔講究".

不過我哋有時會講 "嗰單嘢好 keu4 leu1  ...
henrywho 發表於 2013-8-8 11:06

同意師兄的睇法,這個詞簡單看含義就是「特別」。
該網頁講「橋溜」  kiu4 liu1,下面解釋就有「又作keu4 leu1」
「奇离」