QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2421|回復: 7

[問音問字] 唔該幫手聽下講乜嘢

http://vlog.xuite.net/play/cjNlY1N6LTc1NDQ5MDkuZmx2
容祖兒:呢首歌其實係前年我嘅廣東唱片,但係今年先嘅,所以係有資格
去角逐,噉亦都一定要同阿Y(Wyman)噉樣講聲,因為佢喺作呢首歌畀我嘅時候,
我哋都未知,會唔會
,但係佢話呢首歌真係好好,寫到佢‧‧‧不單止,仲可以‧‧‧‧‧‧‧‧‧

請問,以上四個
分別係講緊尐咩??多謝晒
今年先 "plug" 嘅
會唔會 "plug"
寫到佢 "plug"
不單止 "plug"
回覆 2# henrywho

Plug要怎麼解釋??
查字典都係唔明點代入呢四處喎~~
咩係今年先 "plug"
咩係會唔會 "plug"
咩係寫到佢 "plug"
咩係不單止 "plug"
?
英文字 "plug" 呀
你 google 吓 "plug 歌" 就知點解㗎喇
http://vlog.xuite.net/play/cjNlY1N6LTc1NDQ5MDkuZmx2
容祖兒:呢首歌其實係前年我嘅廣東唱片,但係今年先嘅,所以係有資格
去角逐,噉亦都一定要同阿Y(Wyman)噉樣講聲,因為佢喺作呢首歌畀我嘅時候,
我哋都未知,會唔會,但係佢話呢首歌真係好好,寫到佢‧‧‧不單止,仲可以‧‧‧‧‧‧‧‧‧
應該是「出」(面世)
回覆 5# wongkm33

差好遠喎 ....
「PLUG歌」即係「公司抌錢起勢谷嗰首歌」咁解。
plug 歌