QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4806|回復: 5

给“三撕十一焗”斑竹及其它管理人员的一滴建议

睇到“三撕十一焗”斑竹系光明版里拼命发帖,十分感动。但系,每一个帖的点击率少的让人伤心。

以前听某滴网友话过,论坛人气的提升晤睇文章多少,也唔睇文章是否“又长又臭”,而在于“回帖”。只有回帖,才能表达意见,才能吸引古滴唔同意见个人回帖。只有大家都回帖,系思想的碰装下,人气才能得到提升。讲的俗一滴,“吵架”系提升人气的一个重要渠道。

但由于粤语论坛已经定位于学术研究的位置上,绝对唔可以族群之间的争吵来吸引人气。但正常的辩论仲系必须的。所以,粤语论坛的各网友除左写“原创文章”和“转帖”外,更重要的系积极回帖,以学术的辩论来吸引大家的兴趣,对呢点,粤语论坛的管理人员责任更为重大。

所以,文章不再多,重在回帖。

相當多謝你嘅建議

我會喺呢方面改進,等我無咁忙,同埋諗到啲idea就會試下

其實學術嘅辯論都唔係無,之前都有幾個問題嘅大辯論

不過都有你所講到嘅嗌交,最後都係火藥味十足,面左左收場

我覺得而家對于辯論嘅帖都係有啲投鼠忌器

[此帖子已經被作者於2006-11-3 18:51:02編輯過]
  樓主講咗我好早就想講嘅說話,每日睇住咁多在線網友上上落落,而眞正願意發帖者來來去去都係嗰部分。作為管理員同版主喺目前呢種狀況下都深感有心而餘力不足。Anyway,每個熱忱嘅成員都會群策群力,諗盡辦法增加人氣。畀啲信心我哋一定會做得更好。

好多謝高涼仔嘅意見,睇得出你好真心希望粵協搞好。

其實我都覺得帖貴精不貴多,一日貼太多新聞未必係好事,如果係有討論價值嘅時事論題,一日出一兩個已經足够,關鍵係貼出論題之後,樓主自己首先發表評論,噉先吸引到其他人積極討論。

「三撕十一焗」系咩呀? [ 本帖最後由 外外星人 於 2008-6-26 12:33 編輯 ]

原帖由 外外星人 於 2008-6-25 21:55 發表 「三撕十一焗」系咩呀?

粤協各版块卦!