QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3631|回復: 8

粤语论坛系晤系加左“水印”功能啊?

头先我系度上传图片,没想到图片里既然有“粤语。cn”,想问声,粤语论坛系唔系加左水印功能啊? 如果系就好拉。以后所有会员都可以多滴上传自己的图片提供卑协会,再通过大家的传播,可以扩大粤语协会的知名度,吸引更多的粤语爱好者来粤语协会论坛。

同时,我觉得个水印系否太细左滴呢?好似唔系几显眼哦?可唔可以将字调大少少啊。

仲有,每次发帖都只能上传2张图片,系唔系太少拉?可唔可以调大滴啊?
  有水印係一個唔錯嘅宣傳效果,等啲技術大佬再完善吓就更加好嘞。

你哋而家先發現?太失敗啦,哈哈!

水印嘅字體可以做得靚啲,水印大啲唔緊要嘅,做到半透明狀就唔會影響圖片瀏覽。

QUOTE:
以下是引用Ultra在2006-11-2 21:16:34的發言:

你哋而家先發現?太失敗啦,哈哈!

?? 甘更加证明左水印“字体太细”,连我地都没注意到。
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-11-2 21:53:10的發言:

水印嘅字體可以做得靚啲,水印大啲唔緊要嘅,做到半透明狀就唔會影響圖片瀏覽。

?? 水印“粤语。cn ”系咩意思啊? 粤语协会有“中文域名”咩?

已經改大咗,協會一直有中文域名,不過宣傳不力啫。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-11-2 21:53:10的發言:

http://www.rauz.net/bbs/UploadFile/2005-10/2005101222231699554.jpg

http://www.rauz.net/bbs/UploadFile/2005-12/2005121917301558714.jpg

请管理员睇下其它论坛的图片水印,都做的好“大”好“显”眼喔,论坛上传的图片并唔一顶都系风景图片,仲可以系其它类型的。加水印的目的系为左最大限度宣传自己的论坛,所以,水印大细、对图片有没影响并唔重要。所以,我仲系觉得粤语论坛的水印太细了,一晤留心根本就唔会发觉。

第二,粤语论坛的水印好似系繁体字哦,万一有人唔识呢个繁体字甘点算啊?所以,我建议用“简体字”。

其三,管理员一直话要尊重他人的知识产权,其实系网络里可以找到好多好图片,但都没水印的,也有好多已经有其它论坛水印的图片。甘我地系选择先下载后上传、加粤语论坛的水印呢? 仲系仅仅系加入网址贴图呢?

比如呢张http://www.rauz.net/bbs/UploadFile/2006-10/200610181450915667.jpg