QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: mbingkwan

[貼圖] 看圖猜國籍

潮汕人的偏北特征,我觉得唔系上古黄河人种,而系来自元朝,蒙古朝廷指定泉州独埠,泉漳潮的海运贸易事业蓬勃,北人前来定居。
影響嘅唔係dna,而係你嘅腦!

KinNg 發表於 2013-1-19 21:53

我07年底开始在粤语论坛活动,唔老唔嫩。初时系批皇汉。

有个叫"云山大兄"的东莞佬系度起势甘闹满洲人,我当距系卜佬无见识,因为我小学就读光塔路间满洲小学,祖籍满洲的同学仔都系自细讲广州话,大家开心玩得埋,甚至恶俗到用"老襟"相称添。

我妈自细就发现我老豆鹤山乡下班卜佬卜婆系"大捞啤"特征,我主要遗传老豆,我同老豆细脚趾甲都系齐整一块无裂,朦眼,圆阔头型,方下巴国字脸,肤白,体格横壮,讲野喉底粗,大声兼夹恶。

以前中学有"新疆班",d新疆妹好少同本地男生讲野,但就主动稳我倾计。

所以我就觉得粤语区皇汉人士好戆鸠,尤其系茂名人 高凉仔,距地粤西乡下姓冯的一大班卜佬生到"历苏"甘既热带土著样,仲好意思话自己"北汉"。

最丢架既,莫过于前两年兰海人类学论坛,有条电白雷话佬,话自己"三柏李氏"系"李唐之後",要求验dna,距老味,真系"菠萝麻子"咯(雷话粗口),贴张相出来,成个八两金甘款,对眼拉开阔到好似金鱼,个鼻仲劲过马加爵个蒜头鼻。。。
我由始至终坚持大粤国,哩点吾会变。

因为我自己系"捞种",名不正言不顺,所以我吾会争做粤皇。

我希望稳一个纯粤种土著做皇族父系,譬如在寮国或奠边府或清迈或西双版纳,稳一个自称祖籍两广、又识讲白话潮话客话的"华侨",验过距Ydna确实系土著类型;然後我效仿 铁血丞相 俾斯麦,一路扶持距,统合成个大粤疆域。

最终我功成身退,颐养天年,我子孙後代不参与政治,专门做生意搞学术。
回覆 30# 使君子

呢張相個面係肥長型,而王苑之係短闊型。

古代,特別係唐朝,審美觀係偏肥,豐滿;而現代人(包括捞頭),就比較於偏向瘦面型(瓜子面),不個豐滿係人都鍾意;

問題係好難搵到瘦而豐滿嘅人,瘦而豐滿嘅人多數係僭建。
俾斯麦本身系北方人(日尔曼人的原乡就在丹麦),普鲁士皇室家族父系(hohen zollern)来自南方,是勃艮第土著,不是日尔曼人。俾斯麦指挥德军北侵丹麦,割走丹麦schleswig地区,勒索丹麦钱财物资,毫不留情。

至于日本天皇家族,明治天皇本人其实系东南亚菲律宾人种:

哩个系菲律宾拳王manny pacquiao,来自南部棉兰老岛的土著人,可以发现明治天皇同距好似样,基本属同一类型,事关日本神话亦认定第一代神武天皇来自南方,九州日向地区是直接受到南海黑潮(kuroshio)洋流冲击的,这股洋流由菲律宾经琉球岛链推运到日本:

今上明仁天皇,系明治天皇个"孙塞"(曾孙),从明治天皇一代开始,几代天皇都稳北方相貌皇后生仔,所以明仁天皇个样基本就系东北亚人,虽然距父系来自东南亚。

哩个系明仁天皇母亲,香淳皇后,算系比较典型的东北亚人种,我觉得都几靓女,有古典韵味:

明仁天皇两公婆,我觉得距老婆似辽宁黑龙江女人,身材略高过老公(我以前女友173cm亦略高过我),侧脸睇有狨狄特征,当然明仁天皇本人亦有:

回覆 34# 使君子

你爭取自由,民主仲現實啲啦!
回覆 39# 使君子

唔知點解,日皇家族都係偏矮,明仁兩個仔都唔高!
    你爭取自由,民主仲現實啲啦!
KinNg 發表於 2013-1-20 05:19

我对自由民主无兴趣,我欣赏星加坡李光耀的铁腕手段。大粤需要君主,需要赵佗一样的强硬派领导者。

日本话要民主化,韩国话要民主化,搞足百几年,都系大家族轮流坐庄。

如果孙科唔系败家仔,孙中山早就「传位」比孙科。
祗要我成功上位,我必定禁播所有「奶油小生」「萌系」传媒资讯,禁播一切有可能使我大粤新生代青少年思想 幼稚化、「乸形化」 的资讯。

电台MV台全部取缔「青春组合」「小清新」,改播 金属、碾核、硬核 等重型摇滚;坊间互联网A片一律封杀「萝莉」「女仆」题材,全部改發 猛男+御姐熟女 题材。
回覆 44# 使君子

你都識講,歷史上無朝代強大超過百年。

民主,自由唔等於要好似西方咁選舉!