QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5012|回復: 18

[問音問字] 一些完全聽不懂的詞

1.hey,come
http://vdisk.weibo.com/s/lksRe

時間在:14:17
音似英文hey,come
聽前後句,感覺此字應該是空缺or職缺的意思

2.豪仔,笑茫茫
http://vdisk.weibo.com/s/lkfa2

時間在:3:28
什麼是豪仔??什麼是笑茫茫??
此故事主角kinki去求了一道愛情符,此符不留意之下掉了,此段聲音是擬人法,代表那道符對撿起它的人的說話

3.long long 符
同上一個連結
時間在:4:08
什麼是long long符??
此故事主角kinki去求了一道愛情符,但為何愛情符又稱long long符??

4.死累
http://vdisk.weibo.com/s/lkvbl

時間在:2:58~3:05
音似死累,是什麼意思??
此段對話有說到:聲沙成噉都聽得出係粗口
有哪個字像粗口的發音嗎??

5.8舊水
同上一個連結
時間在:9:57
什麼是8舊水??是一種特效藥嗎?
暫時可以聽得到的兩項

2.豪仔,笑茫茫

那個女士說:豪仔,食" mum mum",大人哄小孩進食的慣常用語。

4.死累

"死磥"即是死纏不放,係部要得到為止。

估計中

Hey,come,如果是空缺職位應是" VACANT "

啷啷(Long Long)愛情符可能那道符有對啷啷在頂可以掛起來的
1.hey,come
系英文「head count」

3.long long 符
從韓國雪山求得嘅幸福鈴(招福铃)。
日本某廟出嘅都好出名。
暫時可以聽得到的兩項:

2.豪仔,笑茫茫

那個女士說:豪仔,食" mum mum",大人哄小孩進食的慣常用語。

...
광동왕국-08 發表於 2012-12-22 22:26

http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA9Zdic9CZdicA0.htm
http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA6ZdicA7ZdicB2.htm
5.8舊水
同上一個連結
.8舊水
是八百元港幣吧。港幣一百元叫一舊水。
5.8舊水
系「八百緡」,即八百塊。
註:「緡」系「蚊」嘅本字。

回覆 5# wongkm33

用「缧:loe2」會唔會好尐?
(舌累:loe1)從「舌」,用匸「食人唔(舌累)骨」邌形容「吐」就最正。
回覆  wongkm33

用「缧:loe2」會唔會好尐?
(舌累:loe1)從「舌」,用匸「食人唔(舌累)骨」邌形容「 ...
xxkai 發表於 2012-12-23 00:29

唔知好不好,不過字典是用這個字的

閣下提供「縲」字漢曲不是讀 loe2 是讀 leoi4
http://www.zdic.net/zd/zi/ZdicE7ZdicBCZdicA7.htm

逢親「死縲」,必定纏身,「縲」字從繑絲邊,有纏絲捆身之意,義合。
爾個系借字,「loe2」同「leoi4」只系一音之轉,可以接受。

再講,「(舌累)脷」用「(舌累)」無妨。
5.8舊水
同上一個連結
.8舊水
是八百元港幣吧。港幣一百 ...
wongkm33 發表於 2012-12-22 23:28

我就是想不懂,為何醫生要送他"八舊水"??送他八百元做啥??

回覆 9# xxkai

個女職員講華少死(舌累)之後,
華少用好沙把聲講嘅說話,個女職員話:你唔好講粗口喎!
點解嗰句似粗口?
我就是想不懂,為何醫生要送他"八舊水"??送他八百元做啥??
涼薄荷 發表於 2012-12-23 21:51

華少話:箇個醫生收我八㔿水吖,都系想我開聲鬧人啫。

「八㔿水」系醫藥費。系華少畀醫生嘅。

註:「㔿」系「舊」嘅本字。

點解個女職員講華少死
涼薄荷 發表於 2012-12-23 22:01

系唔系匸第一集5:00左右。個女侍應話華少生cancer?
回覆 12# xxkai

SORRY~我一路將"收"誤聽成"送"
香港睇病噉貴啊!嚇死人@@"
疑~~『㔿』係用咩方法打到嘅??

回覆 13# xxkai

華少用好沙把聲講嘅說話,個女職員話:你唔好講粗口喎!
點解嗰句似粗口?

個女職員係ROSE,係同事來嘅,而第一集個女仔係賣淫嗰啲嘅,唔同人嚟㗎!

PS.唔知點解我將(舌累)打成一個字出來之後,就後便嘅字都出唔到,唯有分開來打至得??
SORRY~我一路將"收"誤聽成"送"
香港睇病噉貴啊!嚇死人@@"
疑~~『㔿』係用咩方法打到嘅? ...
涼薄荷 發表於 2012-12-24 18:19

倉頡應該打捯,但我唔知鍵碼。我系用Cut & Paste.
華少用好沙把聲講嘅說話,個女職員話:你唔好講粗口喎! ...
涼薄荷 發表於 2012-12-24 18:25

華少話:「我華少使唔使同佢死縲吖?」由於華少把聲好沙,講嘢唔清楚,個女職員就屈(誣蔑,)佢講粗口,其實華少冇講粗口。

話華少生cancer箇個唔系妓女,系正經嘅餐室女侍應,佢噉話華少系因為華少想嗍佢油。
回覆 17# xxkai

我都亂晒添@@"
原來我哋講嘅係唔同人~~
係我記亂咗,SORRY!!
今日報纸都用這個「舌累」字