QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10714|回復: 12

[問音問字] 求教用眼『掘』住人個掘字正寫

請教,眼掘掘個掘字正寫,即用眼狠狠咁望住的意思。gwat6

1.jpg gwat6
http://cpls.proj.hkedcity.net/cpls/canton.jsp?canton=7198&goback=allcanton&cat=&leavecat=#
gwat6
=#
wongkm33 發表於 2012-11-30 13:16

呢個字同有咩唔同??

這些形容眼神的正字為何???:

莊、射、超、立、哨

「莊」:本字「䚎:zong1」通「䁓:zong1」。

「超」:本字「眧:ciu1」。

康熙有云:以目玩人謂之眧。即用目光挑逗人。
回覆 4# xxkai

可以解釋下,係點樣嘅眼神????

「哨」:本字「睄:saau4」,古同「瞧」。

康熙釋「小視也」,通常用「眼尾」睇。

「立」本字可能系「䀹:saap8」,指怱怱一瞥。
  「䀹」音颯。瞥見曰䀹眼。『集韻』目動貌。與眨同。俗有「䀹眼嬌」之說。

「䁽:laap8」系借聲異讀字。
「(目立):laap8」系近代造字。

http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA5Zdic85Zdic88.htm

「睥:pai5:音批5」。通常用於「睥睨」一詞,指眼睛斜着向旁边看,形容傲慢的样子,如「睥睨一切」。

「睥:bi1:音啤1」應該系音變字,通「睤:bi1」,康熙釋「睤睨」為「邪視也」。形容一個「唔順氣」同「想殺死人」嘅眼神。同(目屈)差唔多。

「射」本身可能系本字,有「眼神如箭」之說,故射之。

又「(目聶):se3」音「舍」,亦有可能系本字。如「(目聶)眤眼」,康熙釋「(目聶)」目動貌,「眤」小目也。

http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA5Zdic8DZdic89.htm
估唔到引出咁多其他看嘅動作,個倔字意思應該就同(厲見)意思差不多

「(厲見)」系本字。《集韻》力制切,音例。疾視也。即「眼(厲見)(厲見)」。

反而「廣東俗語考」今次脫腳。佢話系「眼詈詈」,查實「詈」系解「責罵」:《唐韻》《集韻》《韻會》力智切,音荔。《說文》罵也。《韻會》正斥曰罵,旁及曰詈。當然,如果眼神都識鬧人,噉又系幾得人驚。「詈」應該系借字。

重有爾個「䚕」字,音麗。《說文》求也。《玉篇》索視貌。都系全拼打得捯嘅借字。

我鍾意用『眼睞睞』,『睞』讀『厲』,說文解字『睞: 目童子不正也。从目來聲。 』廣東人讀『來』有讀『嚟』,所以『睞』讀『厲』唔出奇,廣東人有講『搵隻眼睞著你』,通常係隻眼珠唔係擺正,係有少少擺歪咁望著人,唔知眼睞睞係唔係話人哋好狠咁側望人呢,變咗隻眼就會目童子不正。不過都有正面狠狠望住你嘅,不過多數唔係正面咁狠狠咁望嘅,而係多數喺人背後或側邊狠狠望住人,最緊要「睞」字可以打到出嚟﹗