QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4648|回復: 6

[正字本字] 「咸不論」或「咸不攔」怎邌

有學者認為「咸不論」或「咸不攔」系「冚唪唥」嘅本字。
請問有冇人知道「咸不論」同「咸不攔」怎邌?
有人話係源於潮洲話 "咸幫人"
用潮洲音讀「咸幫人」的而且確同粵音嘅「冚唪唥」非常吻合。意思亦好啱。
在座有冇潮汕嘅朋友可以提供一尐意見。我想問在潮汕一帶有冇聽人用方言講「咸幫人」。
「冚
「冚唪唥」吳語都有噃﹗

"冚唪唥"發音ham baang laang ,北吳語有 ham baang laang dang 意思係全部一起。
「北吳」系咪位於「江南」一帶?

如果正如兄台噉講:「ham baang laang dang」匸嗰堵系解「全部一起」,噉成件事就相當有趣嘞。

因為如果「ham baang laang」嘅本字系「咸幫人」,
噉「ham baang laang dang」嘅本字可能系「咸幫人等」哩。
「北吳」系咪位於「江南」一帶?

如果正如兄台噉講:「ham baang laang dang」匸嗰堵系解「全部一起」, ...
xxkai 發表於 2012-10-27 20:03

應該係啩﹗我都係喺網上搜索搵到﹗