QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6048|回復: 21

[純水無大礙] <轉載>北大中文論壇通過審批(我們該哭還是該笑?)

<轉載>北大中文論壇通過審批(我們該哭還是該笑?)
http://www.pkucn.com/redirect.php?tid=283858&goto=lastpost#lastpost
应该哭泣,而且是大哭一场!
网站论坛的这种遭际,应该真是网络目前「**」状况的表现!要管的管不住:商业、色情……四处泛滥,无人有效监管,给钱就可以上线!
学术、道德、正义、客观、科学民主……却查来查去,不知何以屡屡遭到治理、整顿?!
一句话,中国的网络公正还有待于将来的大力完善,不改革绝对不行!
你對共產黨有乜嘢期望!
張文昌并非個案,喺大陸咁噶教育制度下仲有千千萬萬個。踢佢返重慶喇…
普通内地捞种,无乜兴趣。

我中意 阴山-戈壁 以北的,塞外胡种。
阴山-山海关 以北,满洲盛京(沈阳),东北亚类型,混合有戎狄胡人种特征,够晒彪悍霸道,同哩种女人上床绝对爽;因为我有个舅父娶了满洲女人,两公婆生个仔,小学生,平时同我地讲白话,佢五官轮廓好硬朗,英俊,骨架高大,在学校班级入面,系打交大王,本地啲小朋友,无一个够佢打:

戈壁以北,哩两个蒙古女人都好性感,混有戎狄胡人种成分,激起我兽欲:

另外请放心,亲子鉴证部门验过我舅父那边(阿公)男丁家族的Y-DNA,百分百保证系岭南百粤土著人(O1a1-p203)。

我地百粤世居种族男性的优良精液,灌入塞北戎狄胡女人的子宫,粗俗讲法就系,屌大姖地个肚,令到姖地为我地生育下一代,被我地同化,下一代又产生歧视仇恨北捞的心理,我觉得无比光荣。

当年北伐,孙中山太过软弱,兼且死得早,应该号召粤军去北京同满洲大规模播种,用我地岭南男人基因去清洗佢地班鞑靼。
我之前一路都好奇,点解 薄熙来 个样有小小东南亚土著特征;原来薄熙来阿妈 胡明 系福州人;薄一波 系定襄县人,"襄"系春秋战国时太行山区一个戎狄胡部族,薄一波有好明显的伊朗人种特征,粗犷,凶悍:

尤其後生阵时既薄熙来,真系有嘀似某一类柬埔寨高棉人;相中另一位,系薄熙来前妻 李丹宇,临汾人;好多北妹都系李丹宇哩种轮廓,系北亚人种混入少量戎狄胡成分既结果:

至于炳坤你指出的,点解好多内地捞人种,都存在阔鼻凸嘴特征(但佢地个种轮廓唔同粤人);我之前已经讲过,上古华语發音最似今日的柬埔寨高棉语,上古黄河流域居民主体人种同今日东南亚人最接近,但经历两千几年战乱,北方西方戎狄羌胡不断流入,使到黄河同长江人种不断被稀释甚至替换,变成今日的人种。
使君子你得把口,有冇行動呀
至于炳坤你指出的,点解好多内地捞人种,都存在阔鼻凸嘴特征(但佢地个种轮廓唔同粤人);我之前已经讲过, ...
使君子 發表於 17/10/2012 22:55

朝你咁講,藏人係咪應該似东南亚人?
朝你咁講,藏人係咪應該似东南亚人?
KinNg 發表於 2012-10-19 06:11

我觉得系高原气候塑造作用,因为彝族都有好高频o2a,但彝族唔似典型印象中柬埔寨人。

好多生活在湿热丛林的藏缅语部族都系东南亚人长相。

另外,上古华语发音似高棉语,而现代普通话发音相对较似现代藏语,应该同古代西羌人东侵取代黄河流域老土著的历史事件有关。
一向唔關注呢啲撈頭垃圾論壇,粵人都係少去啲好,睇得支×那豬撈啲劣質文多,因著由精叻變豬兜。
我地百粤世居种族男性的优良精液,灌入塞北戎狄胡女人的子宫,粗俗讲法就系,屌大姖地个肚,令到姖地为我地生育下一代,被我地同化,下一代又产生歧视仇恨北捞的心理,我觉得无比光荣。

当年北伐,孙中山太过软弱,兼且死得早,应该号召粤军去北京同满洲大规模播种,用我地岭南男人基因去清洗佢地班鞑靼。  ...
使君子 發表於 2012-10-17 01:01

第時等大粵×獨立成功,會同臺韓蒙藏瓜分支×那,然之後再瓜分畀東北撈借殼上市嘅所謂滿洲,大粵攞返黑龍江返嚟做北粵,我舉腳贊成妳使君生做北粵帝國嘅開國皇帝。到時妳好帶晒妳啲鄉里上哈爾濱,齊齊哈爾,佳木斯,璦琿至好,嗰頭大把戎狄胡女。
上古华语發音最似今日的柬埔寨高棉语,上古黄河流域居民主体人种同今日东南亚人最接近,但经历两千几年战乱,北方西方戎狄羌胡不断流入,使到黄河同长江人种不断被稀释甚至替换,变成今日的人种。
使君子 發表於 2012-10-17 22:55

越南人查實就係越化咗嘅孟高棉,孟高棉系喺兩廣嘅權重亦好高。睇過啲DNA地圖,知道孟高棉系有一支曾經經贛江北遷至揚子江下遊。

至於黃淮嗰邊,係古東夷人嘅地頭,佢哋係拜鳥一族,紋身鑿齒,文化習俗同古越人(無論係東邊嘅南島系古越人抑或西邊嘅侗臺系古越人)好相似,東夷人後嚟仲建立咗開創東亞信史時代嘅商朝添。

所謂嘅「上古華語」,祇係西羌話,同古東夷語根本就九唔搭八,西羌話喺上古黃淮根本冇埞企。

有唔少古人類學嘅證據顯示,古東夷人屬於玻利尼西亞人種同東南亞孟高棉人種,古東夷語极有可能屬於古南島語或者古孟高棉語系統,睇過啲DNA地圖就知道孟高棉系有一支曾經經贛江北遷至揚子江下遊,假如古東夷人真係由呢一支北遷揚子江下遊嘅孟高棉人再北遷而嚟,或者由江南越人北遷而嚟,噉話古東夷語嘅發音最似今日嘅印尼語或者高棉語就唔難理解喇。
呢個禮拜有一個「齊獨」網站搵上門,要求互鏈。諗下諗下,「齊獨」有撚諗頭咩,不而deoi班山東撈推「東夷獨」仲好過喇。

晨早就知道古東夷同古百越有關聯,啱好又畀我睇到使君生呢句:「上古华语發音最似今日的柬埔寨高棉语」,激發我重新研判古東夷嘅興致,真係啱晒。
粤生应该去听听《「封神榜」上古配音》,我觉得好似高棉语。

有唔少古人類學嘅證據顯示,古東夷人屬於玻利尼西亞人種同東南亞孟高棉人種,古東夷語极有可能屬於古南島語或者古孟高棉語系統,睇過啲DNA地圖就知道孟高棉系有一支曾經經贛江北遷至揚子江下遊,假如古東夷人真係由呢一支北遷揚子江下遊嘅孟高棉人再北遷而嚟,或者由江南越人北遷而嚟,噉話古東夷語嘅發音最似今日嘅印尼語或者高棉語就唔難理解喇。

古東夷語同印尼語比較又點呢?
目前可以确定的三点:

1·日本人的Y-O3构成比例大不同于现今的大陆O3构成,日本人的P201/P164/M324比例明显偏高,这点跟 ava(阿佤)、khasi 等孟高棉语群民族是类似的。

2·佤人高频的P201/P164可以视为藏人高频的M117/M134*的祖源类型。中古时代的拉萨藏语有很多复辅音(但现代拉萨话消失了),这点跟孟高棉语很像。根据藏民族的传说纪事《格萨尔王》,以及第一代吐蕃王 聂赤赞普 建造 雍布拉康(鹿宫) 的位置,藏人的發源地应该是偏南(横断山)的,一路北伐,征服高原,甚至打到 中亚、北亚。

3·日语是开音节(a/i/e/o/u 结尾)的简单语素单词,这点跟彝语,乃至雅鲁藏布江流域南麓(缅甸西部那片区域)的土著语言,都很像;而且日本人的民俗生活习惯,乃至很多民间传说,都跟 半岛东南亚-大陆西南 的各族接近。