QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5754|回復: 10

[民風民俗] deleted

deleted
廣府人嘅地盤係九龍廣東道一帶。根據資料,六七十年代嘅偷渡潮只要係來自廣州市地區。之前嘅香港,電影係國語,後來因為廣府人多,影響大,先引致廣東話統一香港。
四邑话特别是乡镇下面的四邑话,带有浓重的俚音,跟阳江高州防城那边的话有得比。我不认为那些土著人是所谓的「广府移民」。

另外别开玩笑,江西人虽然有出现 杨钰莹 这样的少量北相个体,但土著个体多得多,且身材普遍矮过广府人。

来我单位实习的那个研究生,抚州东乡人。网上有很多白话方言影片,我将新会话配音的「打波先来落雨」的《希望在明天》发给他,还有中山老人家唱的咸水歌也发给她,他说像「鸟语」,腔调粘软,音位靠后,像东南亚泰国人讲话的腔调。

但我将顺德话配音的生活剧发给他,以及我返鹤山乡下拜山时录低的鹤山乡亲对话录音,他说不像东南亚语言,发音很粗硬,像吵架。

96版《笑傲江湖》饰演岳不群的已故鲁籍演员 王伟,以及97版《家有喜事》的已故晋籍演员 乔宏,喉底都比较粗犷厚实有力,虽然他们都是讲白话,但喉底发音振动明显跟本地演员不一样。
有陣純搵DNA嚟介定係咪粵人係一個誤區。

話之佢江西又好桂柳又好溫州又好吳越又好,就算佢哋有些少古越血統又點?呢啲人無疑統統都係撈嚟!

一過咗嶺北,就係撈種,至少喺地域/語言/文化上係噉。
香港廣府人唔係小量,而係大量。按大清來計,香港在廣州府之內。

你無介定何謂廣府人,係無乜意思。
香港絕對係廣府人佔多數!
四邑地區嘅人比較複雜,各條村都唔同,有哋係北相多,有哋係本地人多。
至於市區,基本上二十年前都係小城鎮,祇係近廿年先多咗人遷入。
廣東四邑地區嘅本地人本來咪係廣府人啦,仲話咩廣府殖民啫。四邑人一向都認同廣府嘅,係香港嘅廣府人搞出廣府同四邑之分啫。海外嘅四邑人都有強烈嘅廣府認同,其實話廣府人係殖民佬都唔啱。廣府文化、廣府話能夠喺海外發展得咁強盛就係靠廣府佬嘅經商頭腦,廣府文化強大係靠經濟嘅,唔似撈話係靠政治、強迫而強。
咸豐年前嘅四邑地區以廣府人為主體,後來部份喺嘉應州(而家嘅梅州)嘅人同福建閩南地區嘅人遷入,所以四邑當地嘅廣府話既受到客家話嘅影響,又受到閩南話嘅影響,所以就造成而家嘅四邑廣府話,一般人所叫嘅係「四邑話」或者「台山話」。
咸豐時代嗰陣,四邑地區分為有三個族群一係廣府族群(講粵語)、二係客家族群(講梅縣話)、三係福佬族群(講閩南話)。而家四邑嘅福佬人似乎被廣府化,而客家人嘅仲有一部份主要分佈喺台山嘅赤溪鎮。不過而家都逐漸粵化咗。