QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6497|回復: 17

[閒話雜談] 廣東人

廣東人矮細除DNA之外,是否同飲奶少有關
以前鄉下人一歲左右便戒奶,以後便冇奶飲,只係食粥仔!
捞头方面:长江流域人种普遍矮细;秦、晋、赵(保定以南) 一样多矮人,黄河两岸、鲁南、鲁西 都矮;青岛威海多高人,保定以北的幽燕「狨狄地带」开始多高人,满辽多高人。

蒙古人壮,但系唔高。藏族唔高。维吾尔族矮瘦个体多。
日本人猛咁灌奶,一样生得唔高。

同以前女朋友(我171 姖173)前两年去 札幌、东京、大阪 行过一转,感觉当地人种普遍唔高,后生仔米六八到米七,女仔普遍得米五几,骨架细,手指短 chet chet,又身长脚短(睇下街边啲日本妹个「屎忽仔」就知 水平位好低),以前女朋友想喺日本买对鞋,都嫌日本鞋码细得滞,唔啱脚。

啱好前几年,对面屋放租比几个韩国留学生,又系矮矮圆圆身材,平均得米六八,中意着住条「叉仔」底裤,周屋行,开住音响播韩国歌,又打开栋门,搞到我妈极度唔好意思。

好明显,日韩人基因体质更接近南方的民族;而人种同骨架,先系身高决定性因素。
以哩位AV 一戸のぞみ 为例,身高178,鞋码26.5(欧码42):

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E4 ... E%E3%81%9E%E3%81%BF

我觉得已经系日本女性骨架生长极限。如果姖得170身高,姖对脚可能细过38码。而现在广州身高165以上女人,普遍着39码鞋。
蒙古饮得多奶,但生唔高。

满洲好少饮奶,但生得高。

满洲唔食麦麵乜滞,主食都系稻米,但土地肥沃,一年一造,种出的作物营养价值高,食到佢地神高神大。气候冻,生长周期慢,加上可能地理气候水土等等因素。

珠江流域气候热,物种早熟,早熟种多数唔生得大。

不过,珠江流域相对长江流域,太阳辐射量较高,所以珠江流域人种高过长江流域。壮族高过苗族。广府人高过江西人。
之所以我一路提倡 母系引种 ,就系上述原因。

娶妻应该求悍妇,要有向外扩张的霸道性格。

「娶妻求淑女」已经过时,要讲究人种优生学,阿妈性格衲懦,生个仔都淋善,比人虾到爆。
香港富豪如霍英东家族,霍英东本人系番禺疍家,似菲律宾品种,矮细。由霍英东开始,两代人都揾无咁「土著」的老婆,霍震霆同霍启刚,「土著」特征已经减弱,但都系有显出。

霍启刚本人系亚洲男人平均水准173身高,郭晶晶有163,两人如果生仔应该有米八。

同樣係四邑人,去到美國生的細路係高過四邑本地人唔少!

mbingkwan 發表於 2012-8-4 01:00

哩份表有几个地方错得好交关。

首先,捞人系 圆颅、短颅 比例较多,有乜理由佢地「头长」指数多咁多?

其次,鼻宽,我地窄过捞人?无野啊嘛。

第三,肩宽,我地系横身材,捞人系窄身材?作者够钟食药了。

第四,已经系客观事实,南人肢长躯短(所以发展出泰拳),北人肢短躯长(所以发展出蒙古摔跤)。

so,哩份表掉得落垃圾桶。

由于北妹躯体阔大,同北妹做爱,尤其女上男下位,肯定爽,感觉似被张棉胎包住,暖笠笠,玩 龙舟挂鼓 尤其爽,姖躯体大过你,肢体短过你,姖可以轻易将你躯体锁实,咁你就可以悭翻唔少手力,唔使成日「窦」住姖屎忽,搞到手臂酸痛。
我以前女朋友,虽然高我两公分,亦有接近model的「八头身」至「九头身」之间的比例,但姖啲手脚无我咁长,姖同我并排座,挺直腰,膊头位去到我下巴位咁滞。

姖个样都生得似捞妹,颧骨比较饱满,鼻头尖,鼻梁中间凸起个节。
同樣係四邑人,去到美國生的細路係高過四邑本地人唔少!
KinNg 發表於 2012-8-4 08:25

哩种系「纵向比较」,无乜意义。

讲横向比较,我将一班靠自己努力读书,考去美国公费留学,兼入埋美国籍的哈尔滨人,佢地在美国生的仔女同四邑人一比,一样高过我地。
同東北人邊有得比,不過,如果細路時有足夠嘅營養同鈣質,平均身高係會高唔少!
美國嘅細路七八歲仲飲奶,而好多廣東細路仔只係飲到一兩歲,淨係食粥仔,邊夠鈣質!
客家人最多新亞洲基因
mbingkwan 發表於 2012-8-4 01:00

我服得你好紧要,你幅图入面,梅州明明一片蓝色,韶关同桂林系橙色,你得出咩证据话「客家换血」?下次讲大话之前唔该check清楚自己数据。你咁中意客家,你自己执包袱搬去梅州,好行夹唔送。

另外你在精神病言论集中营「百度贴吧」转来一个非常离奇的「福州人北相」消息。福州人实情唔多「北相」,反而偏土著。我在北妹贴发的 薛晨 属于另类。不过姖个鼻都系偏阔,厚肉,「倔擂锤」,唔够尖窄。

福建真正多「北相」的县份,系闽南的 晋江(泉)、龙海(漳)。

潮汕方面:潮州府城(湘桥)同潮安县,都系偏「土著」;而 饶平、潮阳、海澄 系特别多「北相」。揭阳系得 惠来 多北相。
同東北人邊有得比,不過,如果細路時有足夠嘅營養同鈣質,平均身高係會高唔少!
美國嘅細路七八歲仲飲奶, ...
KinNg 發表於 2012-8-4 09:29

斋同我讲无用,你劝得掂佢地先算。

好多珠三角家庭,据我所知,屋企唔算穷,但「细食」得好夸张,一家三口,一隻鸡要分开三餐食!

我同我以前女朋友,都系大食之人,一人一隻鸡都嫌唔够。
使君子,你講嗰尐女上男下嘅嘢,究竟出唔出得街?
日本人矮系因為佢哋慣咗繑住對腳嚟坐,血液長期唔得暢順,導致腳短,就好似以前尐女人紮腳噉樣。
多年前BT咗「出租天使」,近日重睇返,有新發現。女主角係佐佐木希,戲入面大部份角色(包括男女主角)都帶 ...
mbingkwan 發表於 4/8/2012 12:26

你睇到嘅係電視明星,如果你見到日本嘅南方人,淨係睇其面部,係唔易分得出!
呢啲講法,近乎迷信。

最高係受制於基因,而營養不足,先至會達唔到。家下好多後生仔女,米七米八,都極之常見。
多年前BT咗「出租天使」,近日重睇返,有新發現。女主角係佐佐木希,戲入面大部份角色(包括男女主角)都帶 ...
mbingkwan 發表於 2012-8-4 12:26

朱古力色,不過係曬出來咋。