QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4142|回復: 5

[其它] 中國與印度

中國(大陸)與印度呢兩個亞洲大國,除咗一個係毒材,另一個係民主,
及文化差異之外,有不少相似之處(人口,重視教育唔算)。

1, 兩個都係貪污大國,只不個有人偷偷來,有人公然向你伸開手板
2, 大家都係污染大國,新德里嘅空氣不會好過北京幾多
3, 中國假嘢多,印度亦都唔少
4, 中國人愛面子,印度人都係一樣,兩國人都小氣
5, 中國人和印度人,即使腰纏萬貫,但一樣無禮貌,冇儀態,何況係小市民
。。。

中國同印度賤民相信只要聽話唔搞事,下世投胎會做有錢人。
中國同印度富人相信個天對自己好,所以可以為富不仁。
中國同印度人面對天災人禍,都以認命面對,人口多,死人多係數學,同社會、政府無關。
中國認為全世界都要侵略佢,印度人認為巴基斯坦要同佢打核戰。
印度睇唔起巴基斯坦,佢嘅假想敵係中國,所以乜都同中國比!
早牌喺印度連續發生幾單輪姦案,搞到成為世界新聞,於是有印度愛國人士出面話西方國家針對印度,話強姦案全世界都有,歐美都唔少;無錯,強姦案係各地都存在,但印度發生嘅輪姦,係五六七八個人,仲係當眾輪姦,呢啲案件,喺其他地方唔係多見。面對人哋批評,唔作自我檢討,一開口就話係別人針對,呢啲論調,同中國何等相似。
睇來印度人覺得呢啲係正常!

韓女生加爾各答巴士上遭非禮

[size=150%]【明報專訊】印度10天內發生第3宗外國人遭性侵犯事件,居住加爾各答4年的一名20歲韓國女生周一搭巴士時,被人伸手摸胸和臀部。

[size=150%]
遭非禮的女生當時跟一名韓國朋友和兩名印度朋友同行,其中一名是男性,她是同行中最後一個上巴士的人,排在後面約有15名年輕男性。她說﹕「他們當中一人偷摸我,把我當場嚇到。」她轉身本想反抗,但對方仗人多更放膽騷擾。她跟朋友遭圍住,被威脅和辱罵,連巴士車長也不敢招惹他們。

10天3宗外國人遭性侵

近1小時的車程,這班惡棍不停辱罵,受害女生擔心激怒對方,只能沉默以對。直至巴士行經一處斜坡時,終有一名警員出現,當時車速減慢準備停站,她二話不說跳下車,向警員檢舉。這時惡棍們也正好下車,警員和一名交通警立即上前拘捕。受害女生說﹕「我本來覺得加爾各答比新德里或孟買安全,但今天的事讓我對這城巿留下很壞印象」。

瑞士女遊客本月中在印度遭輪姦,之後又有一名英國遊客為逃避性侵,從酒店二樓跳下逃命。
印度同中國唔同嘅其中一個地方係印度嘅官方語言有成20幾種,認可方言有1000幾種;而中國只有一種官方語言!