QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7714|回復: 14

[問音問字] 請問『一嚿雲』個「嚿」字有無正本正字呢?

請問『一嚿雲』個「嚿」字有無正本正字呢?
睇「廣東俗語考」釋天時篇講風舊,下面有列出細字,話「余謂當作風耳(音舊)。言風之成耳也。粵稱一塊為一耳。」,睇韓劇,韓國人都係將「耳」講成好似「kui」咁個喎﹗但係廣東人將一耳講成一嚿未聽過,仲有「廣東俗語考」啲細字邊個寫架?係咪都係作者呀?
如果閣下下載「廣東俗語考」嘅素描版本,噉你就會見捯尐字仔系跟埋原書邌嘅,應該系作者手筆,將每個字定音、解釋、同引典。「錦繡中華」數碼化咗成本書並且匸「大字」與「字仔」之間建立鼠標連接,方便讀者查閱,雖然間中有尐咁多錯漏,功勞實在唔少。
『一嚿雲』就聽得多,『一嚿風』,就真係好少聽得到。一"嚿"個正字可能係【丩】。
韓語嘅"耳"係讀【귀(Kwi)】,冇錯。但當借用漢字名詞時,就讀【(Yi)】,例如"耳目"係讀【이목(Yi Mok)】。

據「廣東俗語考」釋名稱篇(下),「一嚿」個「嚿」嘅本字系:
註:音舊。物一件為一.『說文』。節也。則候切。節本作卩。瑞信也。與 字相峙。合之為節分之各執其一以為信。皮肉曰一塊。凡物如柑橙之類曰一個。禽獸之類曰一隻。
睇「廣東俗語考」釋天時篇講風舊,下面有列出細字,話「余謂當作風耳(音舊)。言風之成耳也。粵稱一塊為一 ...
贏旺生 發表於 2012-11-17 00:36

應該系印刷嘅時候撮字粒撮錯,應該系:
舊.jpg ,而唔系「耳」。
多謝哂兩位﹗

說文解字︰「卩部: 㔿:卪也。闕。」
應該系印刷嘅時候撮字粒撮錯,應該系:
,而唔系「耳」。
xxkai 發表於 2012-11-17 03:44

請問此字跟使用金錢時的舊(百元)(一舊水),是通用嗎???
請問此字跟使用金錢時的舊(百元)(一舊水),是通用嗎???
涼薄荷 發表於 2012-11-17 19:45

當然通,系同一個字,但用本字「㔿」會出現兩個問題:

1)爾個唔系常用字,你用緊嘅輸入法未必收。
2)你寫出邌人哋未必識睇。

如果淨系匸「粵語協會」用就應該冇問題嘅。
回覆 10# xxkai

冇錯!!倉頡打唔到,
輕鬆粵拼唔知打唔打到??
有好多生僻字「倉頡」都打捯嘅。
唔使咁快下定論,請教下尐高手先講喇。
回覆 12# xxkai

請問你是用什麼輸入法打出『㔿』??

除了倉碩、速成、粵拼、注音,我不會其他的了,倉頡都用了十多年了,可以打到當然是最好的了
其實個「丩」字音義都可以接受架﹗而且又可以打出嚟兼人哋都會明係乜﹗用「丩」都好架﹗
我不朽用「全拼」,出唔捯「㔿」。
我系先匸「漢典」揾捯爾個字,然後剪貼。