QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3129|回復: 6

[閒話雜談] 『漢』之誘惑

一個『漢』字,竟然有如此魔力,令幾乎所有中國人為之折腰。
雖然現代dna已經證明,中國已再無純種漢人,但,北方人,當然話自己最純,
因為中原係渠哋嘅地盤;南方人呢,純種漢人在南方,北方人已被胡化;
福建人相信自己最純,因為渠哋嘅祖先來自中原;仲有客家人,明明係南方人,
同畬人關係不可分割,劇硬要話來自河南;凡此種種,真係入了『漢』魔。
為何純種漢人已不復再,如果你唔信dna,不如睇下歷史。
講到漢族,當然要知可謂真正嘅『漢』。
撇開春秋戰國唔講,歷史上嘅中原就係『漢』嘅來源,咁何謂中原,
所謂中原,就係包括河南省大部分地区以及河南周围的河北省南部、山西省南部,
陕西省东部及山东省西部等黄河中下游地区。歷史上,呢度係兵家必爭之地。
自漢武帝擊敗匈奴,到東漢完全將匈奴瓦解,北匈奴消失喺西亞,而南匈奴歸附東漢。
東漢末年,朝廷為控制周邊嘅少數民族,下令將呢啲少數民族遷往靠近漢人嘅地區,
從嗰時開始,胡漢已經雜居。
而真正嘅胡化始自西晉八王之亂,北方嘅胡人趁晉朝內亂,紛紛獨立,並入侵中原,此謂五胡亂華。
五胡亂華時間長達130年,且控制北方嘅五胡佔絕對優勢,喺呢一百多年間,大屠殺經常發生。
據估計,當時嘅中原漢人十有七八被殺或逃亡。剩低嘅可能少於一百萬,而五胡嘅人數多達五六百萬。
對於逃亡落南方嘅漢人,面臨嘅係大量一直生活喺當地嘅百越人。
呢大量嘅胡人就一直生活於北方,即使後來隋文帝統一天下,因北方嘅草原已經被一個叫柔然嘅民族佔據,
所有呢啲胡人都無法返回原地,於是全部留低喺中原而歸化為漢人,呢個就係後來所謂嘅民族大熔合。
此後,唐高宗滅高句麗,將高句麗人多數內遷,仲有北方嘅遼人金人喺蒙古統一中國後,悉數成為漢人,
再後還有滿清嘅旗人遍佈全國各地。
現時仲有冇純漢?歷史係一面鏡,照下咪知囉!
連歷史都唔信,冇法喇,繼續發你嘅『漢』夢吧!

爾篇嘢寫得好,我腳趾尾有孖甲,阿媽話我有旗人血統。
我妈讲法啱好相反,佢话脚趾甲有裂先系本地人,无裂系捞。我同老豆都无裂,阿爷生得好捞。我妈有裂,姖生得似 宋庆龄。
最早的「汉」,汉中,汉水, 建议你地有机会应该去睇睇!

汉中 同 襄樊 我都去过旅游,短暂逗留过几日,初步观感系,襄樊当地人有30%~40%比例生得似东南亚,汉中当地人有一半以上生得似东南亚!

因为 汉中 汉水 古代就系土著居住地!
襄樊同汉中之间有个 十堰,汉水流经其中,十堰系山区(西边系 武当山),十堰市区有好多哩近几十年移民过去搞水利技术工程的北人,讲普通话,所以如果想观察十堰土著本地人体质,应该去郊县。事实就系,十堰本地人一样有好高比例类似东南亚的土著脸孔!
甚至去到现代中原,一样有类东南亚体质!

一幅 阜阳 临泉县 当地人的合照,临泉县在 淮水-汉水 (秦淮零温线) 以北,紧邻驻马店,属于典型的黄河流域大平原地带;

前排蹲者:最左边女生系偏南的长相,另两位女生包夹着的男生亦是偏南;

中排企者:白衫矮细者,有深眶凸颔特征,但他并非「南相」,而是东北亚一类固有的土著特征;

后排企者:至少有四个「南相」,左一粉红衫(我觉得佢身高似江苏人),左二,左四,以及最右边搭住两个人膊头的戴鸭嘴帽者。尤其戴帽者,好似南岛土著。

廣東福建,一向叫唐唔叫漢。