QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7281|回復: 5

[正字本字] [問題]hau佢唔覺意就做瓜佢

hau佢唔覺意就做瓜佢。個 hau 字,同個「瓜」字,應該點寫?
hau佢唔覺意就做瓜佢。個 hau 字,同個「瓜」字,應該點寫?
嗰個人 發表於 2012-6-18 23:26

用「睺、吼」都可以,請看《廣州話詞典》  裡的解釋  
粵拼標音是hau1,真人發聲可到這聽
http://cpls.proj.hkedcity.net/cpls/canton.jsp?canton=7321&goback=allcanton&cat=&leavecat=#

瓜字對
香港報章中文水平低,居然用「吼」來表示hau1同hau4。我喺維基詞典同漢典都查到,吼有兩音,haau1同hau3, ...
mbingkwan 發表於 2012-6-21 05:13

「吼」字算係正路粵字, 用維基詞典共漢典查把鬼

好似個「乜」字,用維基詞典共漢典查係解濛眼打斜睇,你又信咯?
回覆 6# mbingkwan

你都無解嘅。你話「啲」嘅聲符係「的」,「唔」嘅聲符係「吾」。我亦可以話「咁」嘅聲符係「甘」,「嘅」嘅聲符係「既」。

睇嚟我原來係唔會廣州話,今趟我真正要返鄉下咯,唔使送,自己走。
趁佢唔覺意就做瓜佢。

據「漢典」

「睺」

基本解釋:
「睺」hóu  ㄏㄡˊ
◎ 半瞎。

方言集匯
◎ 粵語:hau1
◎ 客家話:[海陸豐腔] heu2 [客英字典] heu2 [臺灣四縣腔] heu2
◎ 潮州話:gau5

English:(Cant.) to watch

康熙字典:
「睺」【午集中】【目字部】•康熙筆畫:14 •部外筆畫:9
《廣韻》戸鉤切《集韻》胡溝切,音侯。半盲也。《揚子•方言》半盲爲睺。 又《集韻》深目也。 又《釋典》阿脩羅食月,時名羅睺羅。 又《廣韻》胡遘切《集韻》下遘切,侯去聲。又《集韻》呼侯切,音齁。義同。

我見:
「康熙字典」中解釋「睺」為「深目也」,即眼睛藏於眼眶深處,意味「睇嘢城府甚深」,引申「邊睇邊計算」都得。尤見前人已考粵音為「hau1」,正是音義皆合,故「睺」應該系本字。四樓提供嘅《廣州話詞典》亦有括註爾個字。我唔明嘅系:既知「睺」系本字,怎解仍用借字「吼」大做文章哩?據我所知,「睺」重有另一音「hau4」。例句如下:

「hau1」「睺」佢唔覺意就做低佢。
「hau4」你唔使扮好人嘞,我知你一直「睺」住我副身家之嘛。