QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6300|回復: 16

[閒話雜談] 普通話對粵語有什麼影響?

對我來說,普通話對我的粵語的主要影響就是在聲調方面。
我的粵語的陰平調和普通話的陰平調的讀法是保持一致的,即高平調(55)。(沒有高降調53)
其他發音上的影響是:
1)加強區分n-, l-聲母的意識。
2)加強區分-n, -ng / -t, -k韻尾的意識。
3)加強區分ko-, kwo- / k'o-, kw'o-的意識。
普通話,乃次等「方言」;簡體字,實劣等文字。可悲,近年有「以次逐好」之勢,奈何。有志捍衛祖宗文化之士,好好學習,保存血脈啊。
我在網上睇到,「凝」廣州話應讀jing4(營)。但受普通話影響,有些廣東人(包括我)讀作ning4(寧)。我問 ...
mbingkwan 發表於 2012-5-11 13:14

『凝』呢,香港人不朽讀『營』,未聽過讀『寧』。
回覆 5# mbingkwan

兄台謂「普通話保留的中古漢語成份高於廣州話及其他粵語方言。」請問所根據的是那位學者或那本書的說法呢?不才所看過有關方言的書,皆稱唐宋的國語,即今之廣州話、客家話及閩南話;廣州話尤保留了大部份高古中原音。單以普通話缺少「入聲」而論,已跟古典文學產生隔膜;在表意之清晣,與及音韻鏗鏘方面而言,普通話的四聲也難及廣州話,所以稱他為次等也。

不才謂簡體字為劣等文字,你也有異議乎?歡迎探討。
用乡下土白话读就顺,光gong/guong,霜siong,乡hiong。

評分

查看全部評分

大把土白话咁读。

再譬如,用广西土白话(壮语老派"读书音")同越南话读,午ngo,土to,苦fo/ko ,都好顺。

近年我越来越发觉,广西越南啲土话,读古诗最顺。
广州话/œ/系变出来既,哩个音,话唔定系 胡音,蒙古、维吾尔哈萨克、芬兰、鞑靼、德语,同当年匈奴西征路线完全吻合。
今日的欧洲,广泛而低频混入北亚人种基因,甚至可以检测到法国西班牙个别个体携带西伯利亚特有的y-mt单倍群。

同样道理,在印度和阿拉伯都验得出微量东南亚古人西迁成分。
白日依山盡
黃河入海
欲窮千里目
更上一層

你又睇呢首詩係普通話押韻,抑或廣東話押韻
床前看月光疑是地上霜舉頭望山月低頭思故鄉在國語中,光、霜、鄉三字押韻,廣州話霜、鄉押韻,光字不押韻 ...
mbingkwan 發表於 2012-5-12 20:01

好多詩辭都唔押韻嫁!
床前明月光用國語同粵語都唔押韻啦!不過粵語有「入」聲,讀出唻咪順囉!
滿江紅都係,粵語國語都唔押韻啦!不過粵語有「入」聲,讀出唻咪順囉!國語點讀都唔順喎?
國語得三百幾年歷史,胡語唻嫁,走開啦!
我唔明你呢句係乜嘢意思,係指詩辭本來就唔押韻定係指佢在普通話OR廣州話中唔押韻?詩辭在當時的語言中係押 ...
mbingkwan 發表於 9/11/2012 08:37

都唔知你講乜,普通話丟晒所有入聲,去聲,速聲,同閉口聲。仲有,由其他方言嘅六七個聲調減到4個。
試問,呢個世界所有語言中,有邊一種低等得過普通話!
仲有,普通話係無鼻音,即係我哋嘅ng開頭和m結尾!
問聲你,普通話喺清朝前係乜嘢地方語言!
但普通話有ng結尾和m開頭。普通話通常特指經官方標準化的官話,但官話內部都分好多方言。西南官話的存古程 ...
mbingkwan 發表於 10/11/2012 10:16

ng結尾和m開頭?
你都問非所答,邊種話冇ng結尾和m開頭!
現今普通話遠祖可能係宋朝,因為宋朝有白話文作品出現,裡面嘅用字用詞好似普通話,你望落去會覺得好似現代普通話祖先咁﹗
宋朝嘅語言同現時嘅粵語,閩南話相似,係有齊ptk音同埋鼻音。