QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7176|回復: 14

[簡繁體漢字] 書寫粵語

你覺得用繁體字書寫粵語好,還是用簡體字書寫好?
個人比較鍾意用正體字,幾乎唔會寫簡化字
在本論壇,多數人認爲用正體字,但是在大陸多數地區,都支持簡化字。
「正体字」亦是当年嬴氏暴秦消灭其他国家异体篆文 表达自由 的罪魁之一。

我的理念是追求书写速度,但前提是减少歧义。
大陸用減筆字。
香港用深筆字。
我覺得都係取其個人喜好,我之前學書法,比較鐘意臨摹草書、隸書同楷體 ,之前都係混合繁簡字嫁啦,衣家鐘意咗白話字,講乜寫乜,取易捨難。
追求书写速度, I think I type English is faster.
回覆 4# mbingkwan

唔好意思,我唔熟悉塞爾維亞語,唔係好明白你意思。
回覆 9# HKCantonese

塞爾維亞語嘅書寫系統係同時用拉丁字母同西里爾字母(俄語字母),而粵語就用正題字/繁體字同簡化字,所以mbingkwan君就作咗爾個比喻。
回覆 11# mbingkwan

我都係,好鐘意研究無同嘅語言,例如我係由我知Novak Đoković係邊個之後開始了解塞爾維亞文
在本論壇,多數人認爲用正體字,但是在大陸多數地區,都支持簡化字。
南汉 發表於 2012-4-25 20:30

我原以為這裡是廣洲網站,繁體字不受歡迎,毎次復帖都是到 Google 翻譯站,譯成簡化字,再 copy 登出。如繁體字和簡化字同受歡迎,我已後不用咁麻煩了。
想不到這個只是宣揚文化的地方,也被人和諧了!為什麼要這樣,對它管治真的有這麼大影響?
追求,追求...樓上不少追求啊,

我追求保持優良傳統文化
我追求保持正體中文字之形音義之美
我追求保持正體中文字之表意清晣
我追求保持正體中文字之生命力

還有...
我追求文雅之中文
我追求簡潔中文
我追求少受污染之中文
用簡體字書寫粵語,有一個好大嘅問題,就係簡體字係依據普通話嘅發音創建嘅,對返粵語未必啱音。例如,纖字 ...
mbingkwan 發表於 2012-5-3 13:32

重有:蘿「卜」
旗「
「郁」悶
見到「肖先生」,都唔知嗌「蕭」好定「肖」好

粵協以正體字為宗,何其有見地!
廣東話,正筆字同減筆字。
寫下人人都用電腦,無幾何寫字,使鬼用減筆。
若然鬥快,都有行書、行草、草書呀。日常邊使一筆筆咁寫㗎。
更何況唐人唔係弱智,唔會因爲多幾筆而睇唔明。