QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16497|回復: 5

[問音問字] "昅" 是什麼意思??

怎麼念,什麼意思??
一篇文章---"港鐵衣冠禽獸 喪低胸打瞌睡女士"
我認為應該係呢個【目及】字先至啱;"目"字邊,右邊係個"及"字,
【目及】:音"Gap9",意思係目不轉睛地望實對方嗰位低胸打瞌睡嘅女士(文章表述),
"港鐵衣冠禽獸 喪昅低胸打瞌睡女士";我喜歡將呢句寫成:"港鐵猥瑣電車男,狂目及低胸瞌睡女"!

.
回覆 4# 광동왕국-08

正啊!!!~
回覆 5# mbingkwan

同意, 我成日睇新聞時見到錯別字, 睇得好唔舒服, 我自問中文都只係OK, 見到咁多錯別字, 可見今時今日報紙水平之低!
我認為應該係呢個【目及】字先至啱;"目"字邊,右邊係個"及"字,
【目及】:音"Gap9",意思係目不轉睛地望實 ...
광동왕국-08 發表於 2012-3-8 23:54

1.gif 漢典音gap6
http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA5Zdic84ZdicAB.htm

有本字典是用這個字 1.gif
http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA0ZdicB6ZdicB2.htm
很可惜這兩個字可貼上都不能顯示出來!