QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4860|回復: 15

[詞彙及翻譯] 中文老師讀「住」

叫人唔好整「住」,成日聽到讀「字」,其實「字」字點寫?查字典發現「遲」可以讀「字」音,但又覺得「字」字又好似係助詞
但「遲」又好似冇助遲個意思……

所以應該係乜?
系唔系個『著』字呀?讀『住』。後嚟講下講下講歪咗,變咗讀『字』﹗
粵語長片成日都有話   「米字!」
俾你講到暈下暈下,唔明啊

不朽讀"住",係啲人貪玩或懶音變成讀"字",原字應係"著",同古唔古老無關係,廣東話就係上古漢語,有好多用詞同語法可以証明,上古漢語問人食咗飯未會講 " 伊食無?",佛山人都有 講 " 你食無?",香港人都會講 " 你睇到無?",語法用詞都屬上古漢語。將"無"擺係問句後面其他方言好難搵到﹗
闽话 无/j/ 无/w/

实情闽话存古程度尚低于越南话。我觉得越南话(字喃)好可能系最存古的方言。

比如「叶」字,作为姓氏的话,古音读「摄」,越南话ziep,浊音。
中古音系统,于/於 两个字唔同声母,于母 读脷根软腭浊擦音(古书归入 喉音 类),部分非洲土话有这种发音;於 字系 影母,喉塞除阻,实情同 零声母 概念差唔多,不过要出多小小力「掬」啖气出来;兼且,於 字有两个韵母,一个 圆唇,一个 闭后不圆唇。

闭后不圆唇,你地学过朝鲜话就明我咩意思,「大长今」个「今」字读geum,个-eu-就系 闭后不圆唇。
闽南话 尖团合流、清浊合流,勉强可以体现到 清浊区分 残余痕迹,系个「吴」字读「go」,个g-系日文读法,有小小似ng-,唔系/k/。
我觉得闽南人,尤其泉州府,比较奇怪的一点,北相者反而较多出现于内陆山区县,南安、永春、安溪 等;而土著相貌者反而在沿海平原县(同安 晋江 石狮)多。

漳州北相者就多出于 龙海、平和、诏安 ; 漳浦、龙溪、云霄 则多土著相貌。

王永庆 系安溪人,佢个女 王雪红 (HTC大姐头)  生成典型北妹样。

潮汕地区,澄海、饶平 多北相,北到咩程度,睇头型就知,个后脑枕直情系缩入去,同那些东北大捞种一样。粤人土著,后尾枕一般都好凸。我因为有鹤山那边的「古捞头」血统,个头好圆,后脑枕比较平,都有微微凸出。

惠来人都系偏北。普宁 同 枫溪(潮安) 都好多土著样。

马化腾系潮阳人,都算比较典型北仔样。
李嘉诚系潮安人,土著特征就好明显,包括佢个仔李泽楷。
鹤山土白话,「我」读nga, 藏语、缅甸语、白语,「我」都系读nga。

回覆 12# mbingkwan

上古漢語無複聲母,上古漢語有"飛廉"神,"飛廉"是紀錄東夷族"風"的發音,"飛"係上古應係 " b/p" 聲母,如果­上古漢語是複聲母,無理由要用兩個字"飛廉"來紀錄東夷族"風­"字,因為根本是一樣嘛﹗情況就好像宋朝人"雞林類事"紀錄新羅­人"風"的發音為"孛纜",宋朝人紀錄根本同上古漢語一樣,而宋­朝人沒有複聲母,上古漢語應該亦是一樣,因為如果不是這樣,上古漢語有複聲母,他們聽到東夷族講個"風"字,佢哋根本就會聽到係個"風"字,無­理由要用兩個字"飛廉"來紀錄東夷族"風"字﹗

另一個証明係說文解字記錄"嵐"同"葻"字,都係 " L" 聲母,嵐係 葻省聲,葻係婪聲,婪係林聲,即是說風係遠古嘅"pl/bl"聲母係上古已經分開咗。上古漢語唔係複聲母可能性極大。

粵語就係上古漢語,朱熹都認為係周朝官話嚟﹗

語言學家得出嚟嘅上古漢語只不過是擬音,有啲有複聲母有啲無,有啲是比較少數民族(譬如藏族)得嚟,唔係話一定係咁﹗不過根據我以上所講嘅嘢 擬音擬到上古漢語仍有複聲母重未消失應該不正確﹗

根據我上面所講,上古漢語應該無複聲母,複聲母應係上古漢語之前。複聲母係上古漢語好大機會消失哂。上古漢語係由夏代至漢代。

回覆 30# mbingkwan

完全無可能,上古漢語嘅人傳入去之後又用番兩個字記錄番佢哋"風" 音,完全無可能﹗