QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[特色詞彙] 中山方言趣谈

強詞奪理同你講有乜用啫
唔知邊個係師奶嘅?呵呵。

[em01][em01][em01][em01][em01][em01]

ha ha

QUOTE:
以下是引用luffy57在2007-2-2 21:47:36的發言:

嘿嘿,你终于上当啦(至于你上咗乜当,我依家仲未有心情点明,等你踩深D先)。你闹啦,你最好闹得尽情尽兴,因为咁样先可以反映你嘅cheap,其实睇见你咁我真是好开心。就算我把口是污糟,都唔会话人地是“憨居”、“八婆”,更何况我唔是。(其实我咁讲已经算帮咗你啦,如果我承认我把口污糟,咁你想吓你自己算是乜~) 一般来讲,响这种场合,用这种词语嘅人都是情绪偏激,加上你发嘅贴断断续续,可见你思维已经很不连贯,印证咗我先前对你情商偏低嘅判断~ 仲有,我好心提醒你,你连闹都闹错咗方向,我都唔知我同客家人有乜联系,你唔好一时心火盛连其他人都闹埋啦(可见你有狭隘嘅种族观),唔是其他人都会好似我咁咁大方架~

引号都用错咗,等我嚟教你。應該係噉用先啱「...」。

同时回应一下“亂棍歐死越南仔”嘅话,这个贴开头是辩论贴,后面演变为教育贴,尽管对方很不受教并且企图将其变为争吵贴,不过讲文明嘅我是会尽最大嘅努力防止上述情况发生。

你把口咁“八婆”好滑,係度認輸,哈哈。

準確講就係你呢個冇教育嘅客家賤種係出口亂咬人並唔係出口傷人。我而家仲係好壯,冇乜受傷,哈哈。狗改不了吃屎就係出自你口中嘅,可能你都有同狗食過屎所以先係噉樣咁清楚狗係點樣咁鍾意食屎嘅,呵呵。一開始我知道你係嗰班賤種嘅客家冒充隆都人嚟諷刺我哋廣府人嘅。你嘅人格比狗種仲更差,應該講你嘅狗性比狗更賤先至啱喎。

[em18][em18][em18][em18][em18]
[此帖子已經被作者於2007-2-3 18:58:30編輯過]

睇来你唔是好明我写乜,你嘅语文水平究竟有冇达到小学程度都好令人怀疑。算啦,我以后写得显浅D来照顾你啦~

仲有,你嘅行为印证咗句古话,叫“狗改不了吃屎”,仲是咁中意闹人“八婆”,真是冇创新精神。

在讲粗口、无理取闹这方面我真是甘拜下风~~~不过回到根本问题上,你是一直输紧,连版主都认为你是错嘅,我都唔知你点解仲有面目出来献世。你知唔知你点解会沦落到如斯境地?好简单,高中政治课都教过啦,“客观事实是不以人的主观意志为转变嘅”......哎呀,唔好意思,唔记得咗你唔知有冇小学学历添~

QUOTE:
以下是引用luffy57在2007-2-3 12:10:31的發言:

睇来你唔是好明我写乜,你嘅语文水平究竟有冇达到小学程度都好令人怀疑。算啦,我以后写得显浅D来照顾你啦~

仲有,你嘅行为印证咗句古话,叫“狗改不了吃屎”,仲是咁中意闹人“八婆”,真是冇创新精神。

在讲粗口、无理取闹这方面我真是甘拜下风~~~不过回到根本问题上,你是一直输紧,连版主都认为你是错嘅,我都唔知你点解仲有面目出来献世。你知唔知你点解会沦落到如斯境地?好简单,高中政治课都教过啦,“客观事实是不以人的主观意志为转变嘅”......哎呀,唔好意思,唔记得咗你唔知有冇小学学历添~

“狗改不了吃屎"你句話可能適合於你吧,呵呵。小學嘅程度但係比大學、大專嘅有禮貌得多,你講咁多嘢都係對我無益,一蚊錢都冇得賺,何必白費心機嘅去睇你講嘅嗰啲垃圾嘢啫,睇嚟都冇乜益處,都係一堆讒言廢話啫。勸告得閑就多啲去幼稚班學吓啲小朋友所學嘅禮儀啦,唔好喺度老假道學啦。

[em18][em18][em18]
[此帖子已經被作者於2007-2-3 14:36:24編輯過]
諗住都唔想同你呢個愚笨嘅嘢講,但係睇你咁冇教育次次都係出口傷人,所以都係要教訓你一番先好。[em07][em07][em07]
[此帖子已經被作者於2007-2-3 14:35:14編輯過]

哦,你想知边个是师奶啊?你揾块镜睇吓,或者屙督尿照吓都得~(个人推荐用第二个方法,因为可以排吓毒。不过你要小心你D尿可能会有浓烈的窒息性气味,颜色好黄,因为你最近心火盛,个人躁。得闲买杯沙溪凉茶饮啦,好正架)

真是太令人失望喇,本来以为你有D学问,原来又是一个沽名钓誉嘅~

你依家就好似D师奶,唔够人讲嗰阵就话“费事同你讲”一样。

敢做不敢当嘅男人,我觉得是孬种。

愿上天可怜这个可怜的孩子~

QUOTE:
以下是引用luffy57在2007-2-2 10:49:42的發言:

哦,你想知边个是师奶啊?你揾块镜睇吓,或者屙督尿照吓都得~(个人推荐用第二个方法,因为可以排吓毒。不过你要小心你D尿可能会有浓烈的窒息性气味,颜色好黄,因为你最近心火盛,个人躁。得闲买杯沙溪凉茶饮啦,好正架)

真是太令人失望喇,本来以为你有D学问,原来又是一个沽名钓誉嘅~

我諗應該照鏡嘅係你,你更十足似師奶,我哋廣東話叫做“乸形”北方話叫做“草雞”呵呵。

如果你需要咁样来自我安慰,去维持你鸡碎咁多嘅自尊心,我冇所谓,因为我真是发自内心咁同情你~

仲有,你知道你似边个吗??你似巴士阿叔。不过你冇佢咁有火候,你净是内心似佢,都是一样理亏加冇底气,加上冇辩驳技巧,有D似幼稚园小朋友嗌跤(仲要时不时“呵呵”两声,我睇惯咗就话嗟,我惊其他睇嘅人以为你是弱智咋,跟住以为我同一条弱智友讲嘢)...不过从另外一个角度睇都算是好事,因为你仲未公然爆粗(虽然可能你内心已经爆咗好多镬)。

你呢個客家雞乸唔好喺度“谷谷谷谷”啦。[em01][em01][em01]
[此帖子已經被作者於2007-2-2 17:41:19編輯過]

你把口都好犀利,同八婆嘅嗰把口差唔多吧,嘻嘻。

又見爭吵貼
你把口好污糟,仲污糟過八婆嘅口添,呵呵,呵呵呵!
QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-2 18:03:06的發言:
又見爭吵貼

客家人嘅血統近於越南人囉。

QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-2 18:03:06的發言:
又見爭吵貼

”歐“字都打錯咗,等我嚟教你。應該係噉打先啱”毆“。

嘿嘿,你终于上当啦(至于你上咗乜当,我依家仲未有心情点明,等你踩深D先)。你闹啦,你最好闹得尽情尽兴,因为咁样先可以反映你嘅cheap,其实睇见你咁我真是好开心。就算我把口是污糟,都唔会话人地是“憨居”、“八婆”,更何况我唔是。(其实我咁讲已经算帮咗你啦,如果我承认我把口污糟,咁你想吓你自己算是乜~)?? 一般来讲,响这种场合,用这种词语嘅人都是情绪偏激,加上你发嘅贴断断续续,可见你思维已经很不连贯,印证咗我先前对你情商偏低嘅判断~ 仲有,我好心提醒你,你连闹都闹错咗方向,我都唔知我同客家人有乜联系,你唔好一时心火盛连其他人都闹埋啦(可见你有狭隘嘅种族观),唔是其他人都会好似我咁咁大方架~

引号都用错咗,等我嚟教你。應該係噉用先啱「...」。

同时回应一下“亂棍歐死越南仔”嘅话,这个贴开头是辩论贴,后面演变为教育贴,尽管对方很不受教并且企图将其变为争吵贴,不过讲文明嘅我是会尽最大嘅努力防止上述情况发生。

哈?!教训我?!唉啊,我好惊啊~真是正一傻佬~~~

你话我出口伤人,我伤过边个?你咁讲即是承认你受伤啦,我好开心啊~

而你就真是伤过好多人,有尊敬嘅版主、「亂棍歐死越南仔」同埋广大嘅客家人。你话你是唔是狗改不了吃屎?是唔是应该去学礼仪?