QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[資料收集] 日積月累一啲漸行漸遠嘅講法

大家有冇聽過「當得……」噉樣嘅句式?譬如「當得你話幾多就幾多」「當得你話點就點」,「當得」其實可以省略表達同樣嘅意思,但語氣感覺上就重啲。
QUOTE:
以下是引用余OK在2006-11-20 17:17:00的發言:
  大家有冇聽過「當得……」噉樣嘅句式?譬如「當得你話幾多就幾多」「當得你話點就點」,「當得」其實可以省略表達同樣嘅意思,但語氣感覺上就重啲。

未聽過。

今日聽講古又聽到一個“自不然”,即係“自然”,唔知點解“先先”、“自然”呢啲詞可以喺中間加個“不”嚟加重語氣。

「有牌」嘅另一講法「有乜煙來」而家都少講。
“岩根”依架多数都讲“旁边”,例如:啊XX坐就係你岩根
好声(唔知道系米依个字),小心的意思,例如好声行。

而家後生輩,好少講“好話唔好聽”,年紀大嘅人會用得呢個詞多啲。

冇晒辦法而家一般人多數講「冇晒計」,以前就經常講「冇晒符fit」。
  今晚聽到屋企人講電話講到一個詞「掛攋」,係牽掛嘅意思。

“掛攋”我未聽過,有可能係順德講法。“啱根”都未聽過,“側根”就有。
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-9 0:52:43的發言:

“掛攋”我未聽過,有可能係順德講法。“啱根”都未聽過,“側根”就有。

我呢位讲“身根”。读音“腥”根

另外,我突然醒起一句:你仆街拜巷咁死返归,发生乜事啊?

“仆街拜巷”(仆对拜;街对巷。对得几有意思!)形容情况、事件好紧张好急,急到又仆又拜咁嘅款。

離天八丈遠...

離行離捺

以上兩個而家都好少人講...

QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-12-10 9:46:30的發言:

離天八丈遠...

離行離捺

以上兩個而家都好少人講...

應該係「離天隔丈遠」先啱。

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-10 10:29:49的發言:

應該係「離天隔丈遠」先啱。

多謝指正

不過我身邊唔少人都係讀"八"...

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-11-21 20:27:53的發言:
  「有牌」嘅另一講法「有乜煙來」而家都少講。

除咗「有乜煙來」﹐我哋又講「有乜煙蹤」。

「同」嘅另一外講法「孖」、「佮份」嘅另一講法「孖份」,而家重會唔會有人噉講?

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-9 19:50:59的發言:

「同」嘅另一外講法「孖」、「佮份」嘅另一講法「孖份」,而家重會唔會有人噉講?

梗係聽過,另外重有一個講法就係“共”,同“同”“孖”嘅用法差唔多。
嗰萘簺:那一带的意思。粤语而家多数讲“嗰边”,“嗰萘簺”我喺听到啲公公婆婆讲嘅,特别一啲水上人家,蛋家佬
dddddddddddddddd
多謝余OK

以前當面稱呼自己嘅家姐會簡略講成「家」,讀高平調,如阿家、大家、三家。