QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2940|回復: 7

[語音研習] 關於輕鬆粵拼輸入法嘅問題

我裝咗個輕鬆粵拼輸入法3.0,唔知點,硬係無辦法運行.好似我哋一般嘅輸入法都會喺語言欄度,然後就可以打字嘅嘞.但係粵拼輸入法揾極都唔出嚟,點解咧?
妳裝嘅時候有冇tick「內置輸入法」先,如果冇(語言欄度唔會顯示輕鬆粵拼輸入法)就要喺start menu度打開粵拼輸入法。
右CLICK語言列, 跟住撳設定值就可以SET
唔該晒两位,你哋所講嘅我都有操作到,就係唔得-.- 我每次去到語言設置度嗰360就會跳出嚟咁。唔知點?
問多條問題,點解輕鬆粵拼3.0 「候選項個數"得5個?又無得向後面page down嘅?譬如話,粵語嗰「粵」字,拼出嚟頭5個選項入便冇,然後就唔知應該點先打到出嚟呢個字嘞。
回覆 4# tajar
推薦妳用AVG free,avast, 或avira personal edition。呢幾個都係外國好多人用嘅殺毒軟件。
問多條問題,點解輕鬆粵拼3.0 「候選項個數"得5個?又無得向後面page down嘅?譬如話,粵語嗰「粵」字,拼出嚟頭5個選項入便冇,然後就唔知應該點先打到出嚟呢個字嘞。 ...
tajar 發表於 2011-9-28 11:15 AM

【設置----候選窗】自己set候選項個數;
喺【設置----快捷鍵】嘅「翻頁」選項,妳會見到「- =」--------祇要撳回車鍵左邊嘅「=鍵」就可以翻頁搵妳想搵嘅字喇
【設置----候選窗】自己set候選項個數;
喺【設置----快捷鍵】嘅「翻頁」選項,妳會見到「- =」--------祇 ...
myforum 發表於 2011-9-28 12:59

嘩喔!原來係咁。唔該晒阿myforun,搞掂晒喇!