QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2695|回復: 5

[問音問字] 问 问问

有时候一句话中会出现一个 紧 字 唔知加上这个字有什么意思呢
仲有广东话讲 倒霉/讲信用系点讲的咧
A 有时候一句话中会出现一个 紧 字 唔知加上这个字有什么意思呢
B 仲有广东话讲 倒霉/讲信用系点讲的咧 ...
lebuzishu 發表於 2011-9-18 21:08

A~動詞加個〝緊〞字就等於英語嘅現在進行式"Verb + ing"一樣;例如"我傾" = I am Talking
B~倒霉可用"當黒"、"黑仔"、"行衰運"等。
       信用也可講"信用",通常,做生意嘅人會講:靠得住、可靠、老實等。
◎動詞之後,加一緊字,即是進行式。猶如英文的ing。
    例如:你問我做緊乜嘢?咪(麻系切maei6)寫緊回覆囉!
◎北人謂倒霉,粵人言「當(平聲dong1)黑」、「當(平聲)揼(打暗切daem3)」。
◎講信用,謂之「牙齒當(去聲dong3)金駛」。

仲有的仲,正字為重,音如重要的重。
係字應有人旁。無人的系,是系統的系,亦是繫的簡化字。
  [紧]:  助动詞 , 正如北方话的 [着]
  例句: 1. 我走着过来。     (我走紧过来。)
           2. 他正在睡着。     (佢正在瞓紧。)
哦 仲以为 紧 有着急嘅意思 添
原来系进行时
回覆 8# lebuzishu

那個〔緊〕是〔亙〕,正在橫亙着的意思啊!