QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5385|回復: 13

[輸入法] [有用]我啱啱搞掂既粵拼鍵盤

我啱啱用Microsoft Keyboard Layout Creator整出嚟既粵拼鍵盤,係用Windows Code Page-1258(Vietnamese)編碼出嚟既,所以會有少少既麻煩地方,但係已經解決左唔可以喺US-International鍵盤打ẽ, ĩ, ũ既問題,所以請大家自己測試啦~
下載:
http://zh.system637.com/downloads.php

揀"Jyùtpîng"就得㗎喇!!

請多多支持!!

輸入方法:
如果要打有¨或者ˆ既字,就請先打1或3,然後再打目標字母
而要打有˜,´或者`既字,就先打目標字母,之後先打2, 5或者6

至於要輸入數字, 就先撳AltGr(Right Alt), 然後撳返適當既制就得
!@#$%^&*()都係一樣, 撳實AltGr+Shift就得㗎喇
支持粵拼技術帖,謝謝樓主嘅貢獻

多謝讚賞, 希望你可以幫手傳出去!!!
能否设计 penkyamp---〉汉字的 输入法?十分感谢!
ngó dã da¨k co¨t mów se¨nk, dànhày dã m co¨t ja¨w se¨nk

回覆 6# penkyamp

吖~~Penkyamp兄,你返嚟喇...

我用Gmail發畀你嗰封郵件你收唔收到啊?
對唔住, 我唔識設計漢字輸入法
回覆 1# ca637

還望樓主畀出六聲分別所對應之上標符號。
回覆  penkyamp

吖~~Penkyamp兄,你返嚟喇...

我用Gmail發畀你嗰封郵件你收唔收到啊? ...
xiss 發表於 2011-9-30 12:29

我最近所有 penkyamp@ 嘅电邮地址好似都畀爆嗮格,要重新创址先得。不如先短信叙述该邮件系何内容,我再畀新邮址你

我真好希望本楼楼主能和 佛振联手:佛振嘅 penkyamp 输入法,已十分成功,可以通过 在音节后打数字来输入音节嘅音调,而非必在元音字母后加数字来表元音音调。然佛振未将其中州penkyamp 发展成 Microsoft IME 化。而楼主首出就系IME,但系效果不如佛振理想。希望此二卿能精诚合作。

详情请读
http://bbs.cantonese.asia/thread-20465-1-1.html
Penkyamp 输入软件设想及工作相关贴
  我最近所有 penkyamp@ 嘅电邮地址好似都畀爆嗮格,要重新创址先得。不如先短信叙述该邮件系何内容,我再畀新邮址你

我真好希望本楼楼主能和 佛振联手:佛振嘅 penkyamp 输入法,已十分成功,可以通过 在音节后打数字来输入音节嘅音调,而非必在元音字母后加数字来表元音音调。然佛振未将其中州penkyamp 发展成 Microsoft IME 化。而楼主首出就系IME,但系效果不如佛振理想。希望此二卿能精诚合作。
penkyamp 發表於 2011-10-1 13:28

十分驚喜佛振已成功造出「在音节后打数字来输入音节嘅音调」嘅軟件,能否提供一下下載地址呢?
回覆 9# promethusewei
1. ä2. ã
3. â
4. a
5. á
6. à
回覆 10# penkyamp
其實呢個只係Keyboard Layout, 非Input Method, 而且我無掌握相關技術, 所以暫時幫唔到你住!!
十分驚喜佛振已成功造出「在音节后打数字来输入音节嘅音调」嘅軟件,能否提供一下下載地址呢? ...
xiss 發表於 2011-10-1 18:46

详情请读
http://bbs.cantonese.asia/thread-20465-1-1.html
Penkyamp 输入软件设想及工作相关贴