QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3970|回復: 6

[正字本字] 粵語字之本字

咁之本字=恁

啲之本字=尐

咗之本字=徂

佢之本字=渠

冇之本字=無

睇之本字=睼

嚟之本字=來

我地嘅地之本字=等

以下為粗口字之本字(以下內容含有粗口、性等成分,只為研究目的,並非鼓勵平時使用粗口及不文用語。習慣自我審查之道德團體人士請死開)

鳩之本字=㞗

撚之本字=尸粦(呢到顯示唔到)

柒之本字=「山」字下面加個「十」字
雅俗共赏.....公开讨论有何不可 ?
1-啲之本字=尐
2-咗之本字=徂

以上兩項,樓主可否介紹一二?

尐,讀di1或dit7,俗寫係「啲」,可併辭做「快啲」、「嗰啲」、「有啲」等等。一般人都認為「尐」係有音冇字嘅,所以就會用英文同音字母「D」,或者後造之字「啲」代替。呢個字並唔係廣東自創嘅,而係早喺漢朝許慎編撰嘅《說文解字》就已經有呢個字啦。

徂於普通話中為了。

(1)

(形聲。從彳(chì)且聲。從「彳」,表示與行走有關。本義:往;去)

(2)

同本義[goto]
徂,往也。――《爾雅》
汝徂征。――《書·大禹謨》
胤後承王命徂征。――《書·胤征》
自我徂爾。――《詩·衛風·氓》
我征徂西。――《詩·小雅·小明》
(3)
又如:徂川(流去的河水);徂徠(往復);徂征(前往征討)
(4)
及,至[arrive]
後先相繼,自夏徂秋。――李漁《閒情偶寄·種植部》
自堂徂基,自羊徂牛。――《詩·周頌·絲衣》
(5)
行,行走[walk]
思無邪,思馬斯徂。――《詩·魯頌·駉》
6)
死亡[die]
二十有八載,放勳乃徂落,百姓如喪考妣。――《孟子·萬章上》
於嗟徂兮,命之衰矣!――《史記·伯夷列傳》
(7)
又如:徂歿(死亡);徂落(死亡)
(8)
消逝[disappear]。如:徂年(過去的年月);徂輝(落日的餘輝;比喻逝去的歲月)

(1)
往:自西~東。
(2)
過去,逝:歲月其~。
(3)
開始:六月~署。
(4)
古同「殂」,死亡。
鄭碼:OILC,U:5F82,GBK:E1DE\

另外撚係一個借用嘅諧音字。本讀作nan2,係解作把玩、捏取、搓弄之類嘅動作。
「嚟」字嘅本字有兩個,因為「嚟」字發「lai4」同「lei4」音,而「來」字係冇「lei4」音嘅,因此「嚟」係本字係「來」同「蒞」
我時不時會喺wiki嘅粵語本字度更新,有興趣可以上一上wiki個粵語本字欄目,如果見到上邊冇嘅本字可以加落去
回覆 4# goodj111
多謝回應。
不才之所以發問,
第一:是對「尐」字的筆劃生奇,上半部從「小」不怪,但下部的筆劃似沒相類的。日後當看看<說文解字>;
第二:「咗之本字」有學者考究是「著」字,咗是著字之音變,如「將他捉著」變成「將他捉咗」。