QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3815|回復: 8

[問音問字] 睇下先啦

你们讲笨蛋   点会系呃.......乜 居咧,前面什么字不太清楚
仲有 元 讲蚊  万 又点讲.  毛呢,
香港有没有毛这个单位
你们讲笨蛋   点会系呃.......乜 居咧,前面什么字不太清楚
仲有 元 讲蚊  万 又点讲.  毛呢,
香港有没有 ...
lebuzishu 發表於 2011-8-11 19:22

居】~ 儍儍戇戇的「」,讀:NGONG (NG+ONG)
壹圓可講【壹蚊】,其實來自【壹紋錢】,
壹萬通常可照常講"壹萬"
香港以前賣生果的小販通常將價值【五毫】的產品寫成【五毛】,
現時【五毫】硬幣(50 Cents Coin)仍然通用。

.
回覆 2# 광동왕국-08

恩 万 还有别的讲法吗
回覆  광동왕국-08

恩 万 还有别的讲法吗
lebuzishu 發表於 2011-8-12 09:19

有些古惑仔会咁讲: 我畀一皮你。  意即我給你一万元。
(皮)代 (万)的讲法現今很少讲, 黑社会里的古惑仔讲居多。在影片里简中也会听到。
回覆 4# twlai

哦  一皮 这个讲法真的好古怪啊 呵呵
而廿皮亦都係一個幾特別既例子, 廿皮可以解20元或者20萬~~
順帶一提, 百元可降講作"舊水", 一百元可作"一舊水"
回覆 6# ca637

咁点分辨讲的是20蚊中系20万啊
咁点分辨讲的是20蚊中系20万啊
lebuzishu 發表於 2011-8-12 22:26 [/quote]

大家話題一样, 便不会混淆对方意思。
   你借我20皮(20万), 我肯定不会还給你廿皮(20蚊),甭担心。
呵呵 恩