QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6147|回復: 10

[問音問字] 腳冤?

平時我哋描述因各種原因(譬如話今日行咗好遠路)導致腳部酸痛,我哋會話「腳 Jyun1」。問下大家,知唔知呢個「Jyun1」字點寫?係「冤」?定係為「腳軟」嘅變音?大家不妨探討下。
(脚軟)是指行走无力, 而(脚冤)正如楼主所說腳部酸痛或瘀痛
所以我認為(脚冤)是(瘀)痛嘅(瘀)変音. 希其它網友發表意見!

回覆 2# twlai

jyun1,字就於電腦字庫內找不到.是這樣的:〔病〕字刪去〔丙〕,加上〔肙〕.
資料來源:<黃氏保衛粵語系列>
回覆 3# 香江白丁

㾓,終於搵到呢個字。
【韻會】幺懸切;【廣韻】骨節疼也。【集韻】骨酸也。【內經】痿厥腨㾓。【註】足肚酸疼為腨㾓。
回覆  twlai

jyun1,字就於電腦字庫內找不到.是這樣的:〔病〕字刪去〔丙〕,加上〔肙〕.
資料來源:< ...
香江白丁 發表於 2011-9-7 15:23

此字疒部七劃, 翻查家裡三部字典也找不到此字。
   此古字实在太古了。
回覆 5# twlai

網上查康熙字典係可以查到嘅,如果你用Jyutping粵拼輸入法嘅話,輸入Zyun,我查到嘅一個網站(下面第二個)上邊標嘅粵語發音唔知點解為Zyun1。國語發音係Yun4。確實係從幺懸切。

以下係兩個參考地址:
http://tool.httpcn.com/Html/KangXi/17/CQTBPWMEUYKOFRNKO.shtml   
http://www.zdic.net/zd/zi2/ZdicE3ZdicBEZdic93.htm
回覆  twlai

網上查康熙字典係可以查到嘅,如果你用Jyutping粵拼輸入法嘅話,輸入Zyun,我查到嘅一個網 ...
promethusewei 發表於 2011-9-8 06:20

thanks
唔该晒
原來有個「㾓」字,真喺一般輸入法入唔到喎。
咁有冇眼㾓㗎?
咁有冇眼㾓㗎?
bryanthui 發表於 2011-9-29 12:07

這可能是〔眼冤〕(眼寃),眼見到冤家而激氣。