QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2173|回復: 7

[問音問字] 请教两个词~

两词请教:得切同尽摊。。。 其中得切系形容人嘅~~ 至于尽摊。。。我听到人甘讲“点解甘尽摊嘅?” 写法可能唔啱,唔该~ em3:

Re:请教两个词~

你所講嘅"得切"應該為"得戚"吧? 而"得戚"意思為喜不自勝,洋洋得意差唔多 本字應該為"敕"音"戚" 以前古代皇帝所下之命令又為"敕書""敕令"也就是皇帝的詔命. 有一道皇帝的詔令,你話"得戚"唔得敕? 另外,矛山術士所畫的符都係呢個"敕"字 一邊畫一邊叫"敕敕如律令" 你所講嘅"盡攤"其實同"攤盡"應該一樣,國語就係 不用搞得那麼大 的意思

"盡攤" 仲5明

樓主應該講“順攤”啩,意思係順利,冇難度。 另外,粵語係有“得切”呢種講法嘅,相當於“來得及”,不過通常會省略“得”: 部車開得好快,佢閃唔(得)切,所以畀車撞親。

有時好似唔可以省略個「得」﹐不過我諗唔到規律﹕ 唔得切囉﹗ 睇唔切﹐唔睇得切。

oh shit,原來我理解錯誤 不過樓上兩位都解釋得好清楚 em7:
QUOTE:
以下是引用dada在2006-9-8 14:35:03的發言:
有時好似唔可以省略個「得」﹐不過我諗唔到規律﹕
唔得切囉﹗
睇唔切﹐唔睇得切。

个人认为喺疑问句入面先用得上个“得”。如:佢赶唔赶得切撘车啊?

[此帖子已經被作者於2006-10-4 20:38:40編輯過]

疑問:趕唔趕得切?

肯定:趕得切,唔使急。

否定:趕唔切喇,急都冇用。