QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4043|回復: 11

[問音問字] 固执,顽固.

如题 如何发音
1), 固执:GU JAP, " J " 發音如 :Jump
2). 顽固:WAAN GU

用英語標記方式:

1), Goo Jup( J + up), J for Jump  
2). Wan Goo, an was pronounced as putonghua ""
回覆 2# 광동왕국-08

可能我没表达清楚
我是说指人  你这个人怎么这么固执啊!
通常听到不是 GOO+j
仲有啊 如果讲 双胞胎点讲的啊 一点都听唔清楚哩
仲有啊 如果讲 双胞胎点讲的啊 一点都听唔清楚哩
lebuzishu 發表於 2011-5-27 17:40

我諗你嘅意思係【雙生兒】吧!
生咗之後;
1),男性叫【孖仔】
2),女性叫【孖女】
未生產前叫"孖胎"

仲有另外一種情況;舉個例:TVB亞洲電視同時播出同一電視劇種,例如在80年代播放嘅【楚留香】,
如此情況下,也是鬧【雙胞胎】,廣東話也叫【雙胞胎】。
回覆 5# 광동왕국-08

我上个问题 你好像没睇到哦
1), 固执:GU JAP, " J " 發音如 :Jump
2). 顽固:WAAN GU

用英語標記方式:

1), Goo Jup( J + up), J fo ...
광동왕국-08 發表於 2011-5-24 22:21

固執 gu zap
    頑固    waan gu

如果係用Jump嘅J嚟發z嘅音嘅話,可以推斷你啲英文都讀得唔係好標準喎。。。
回覆  광동왕국-08

可能我没表达清楚
我是说指人  你这个人怎么这么固执啊!
通常听到不是 GOO+j ...
lebuzishu 發表於 2011-5-26 09:12

通常講「硬頸」ngaang geng。例如:「點解你咁硬頸架?」
固執 gu zap
    頑固    waan gu

如果係用Jump嘅J嚟發z嘅音嘅話,可以推斷你啲英文都讀得唔係好 ...
寶寶 發表於 2011-5-28 22:37

如用英語發音標記(不是國際音標;不是粵拼)來對應個粵字"執",當然係用"J"啦!
試讀下英語"Zebra"個"Z"來讀個"執"字!似咩嘢樣?
英語"Zebra"個"Z"係Hissing Sound,像汽車胎漏氣聲zz.....................,試想下"執"字會唔會像汽車胎漏氣聲 ?
所以我講明係英語發音標記,唔係國際音標,唔係粵拼。知冇 ?

.
如用英語發音標記(不是國際音標;不是粵拼)來對應個粵字"執",當然係用"J"啦!
試讀下英語"Zebra"個"Z"來讀個"執"字!似咩嘢樣?
英語"Zebra"個"Z"係Hissing Sound,像汽車胎漏氣聲zz.....................,試想下"執"字會唔會像汽車胎漏氣聲 ?
所以我講明係英語發音標記,唔係國際音標,唔係粵拼。知冇 ?
광동왕국-08 發表於 2011-5-28 23:53

我冇話到要用Zebra嘅Z嚟發固執嘅執啊,我只不過唔認同用Jump嘅J嚟發啫。

Jump嘅輔音係(見附圖),係Post-alveolar Affricate后齒齦塞擦音,發音嘅時候有少少捲舌retroflex

而固執嘅執,輔音係/ts/,係Alveolar齒齦音,無需捲舌。

兩者的發音方式唔同,唔可以相互替代。

每種語言都有同其他語言overlapping同埋different嘅地方,所以唔係下下都可以用一種語言嘅嘢嚟表示另一種語言嘅嘢,尤其是發音。

雖然 J 在英語的發音, 在萬國音標是 dʒ, 不過耶魯, 劉鍚祥, 都用 J 來標示"執"音. 黃錫凌則標為 dz, 只用 Z 的, 是廣州話標準拼音(也為香港語言學會沿用). 從實際角度看, 用 J 來標這個音, 更易被港人明白.  若反過來將 "執" 的聲母發為英語, 也未能算作"不標準".
hehe明白系嚟个就好啦