QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2395|回復: 3

[詞彙及文法] 探討之三十七:稱王稱霸

商業社會,為吸引客戶,宣傳廣告手法幾可用『無所不用其極』來形容。以往說某人某物稱王稱霸,是很牙刷的了,可是而今,『稱王』已不足,要『稱皇』,香港不少食肆可見『燒鵝皇』『魚蛋皇』『燒賣皇』『山西刀削麵皇』等等詞出現。上月在下往大陸,看見一小商舖就自稱『皇中皇』。

商業宣傳手法用『皇』時,學校用『王』(拙帖三十曾提及某中學吹噓『讀書王』),現在商業流行語己升格用『神』(如:少年廚神、食神、歌神),不知應作育英才的學校幾時升級用『皇』。

幸好,不見粗俗輩用『聖』字,此刻聖人尚可清靜。
「皇」係封建專制地區特有,英國只有「英王」,日本只有「日王」。勃起大國,封建餘毒未清,當然係以「皇」為尊,稱皇稱霸啦。
以前粗俗嘅講法「波霸」經已被「乳神」取代,最新3D情慾片嘅香港女主角,亦都被灌號「雷神」,唔知係指姓雷嘅宅男女神抑或姓雷嘅乳神。
VERY GOOD SHARING

佢地都系搞GIMMICK姐 有實力 用咩PROMOTION都會有成效既~
精於業者,廣東話謂之曰「X王」。
「花王」「渠王」「蛇王」「屍王」,呢期有埋「舊樓釘王」。