QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10127|回復: 11

[問音問字] 「bei」啲湯出嚟...「bei」字點寫?

噚日,同朋友一齊食飯,飲湯之時突然諗到以前成日講嘅一個字,就係「bei」字啦,該字嘅意思喺指將湯渣/餸等固體隔離而將液體分離出嚟之動作。大家知唔知到呢個字點寫呢?
噚日,同朋友一齊食飯,飲湯之時突然諗到以前成日講嘅一個字,就係「bei」字啦,該字嘅意思喺指將湯渣/餸等 ...
promethusewei 發表於 2011-5-3 19:52

以羅輯推斷,應該係分泌呢個 【泌】字,將湯從湯渣/餸裏泌出來,有如液體分泌出來之象!
回覆 2# 광동왕국-08

以[邏]輯推斷,似更不應是〔泌〕字,因分泌是自然產生的,而bei湯渣,是外在之力.

我估是〔篦〕字.
你係咪講畢湯個畢音??
潷....
我覺得都喺呢個"潷"....
唔係講緊 bat 湯呀- -
話說...bat湯個bat 唔係 (手畢)or(手筆)咩....??
我们会说把汤撇出来
不湯
「潷」字有兩個音,一讀「bat1」(與「筆」同音),二讀「bei3」(與「秘」同音)。讀「bat1」時,并唔系平時所說用瓷羹bat1湯、bat1飯呢個bat1,而是和讀bei3音的意思一樣,都系「濾去渣滓」嘅意思。
咁我地講的「不」和「泌」都是同一個字「潷」?

我覺得兩種意思不相同,一個是「盛飯」的「盛」意思
                                         一個是「分泌」的過濾意思
回覆 11# 尼斯湖怪

12.JPG 乃粵語中將東西盛出之「Bat1」。《集韻》牽也。

至於將液體固體隔離開之「Bei3」,應為「箅」。有空隙而能起间隔作用的片状器具之意。

兩個字不僅意思唔同,讀音都唔同。