QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2279|回復: 4

[問音問字] 几个同义词

以前:旧底,旧日,旧时,旧阵时,往日,往阵,往时,往阵时 现在:而家,依家,家下,家阵,家阵时,现时 难怪:唔怪得,怪唔得,唔怪得之,唔怪之得,怪得 在这里:喺度,喺处,响度,响处 外面:出便,外便,出边,外出,外低 这次:呢次,呢回,呢匀,今次,今回,今匀,呢趟,今趟. 这里:呢度,哩度

Re:几个同义词

“而”家、“依”家 “喺”度、“响”度 出“便”、出“边” “呢”度、“哩”度 呢四对都唔算係同义词,而係一个字嘅另一种读法

呢度/哩度﹕哩度係懶音啫。

superjill在2006-8-15 23:05:59說道:[br]“而”家、“依”家 “喺”度、“响”度 出“便”、出“边” “呢”度、“哩”度 呢四对都唔算係同义词,而係一个字嘅另一种读法
“喺”與“响”, 兩字同義,但並非同一个字兩種讀法。 “响”繁體應寫作“㗽”,通“響”。“㗽”是古人的應聲,今天已經沒人再用“㗽”作應聲了。但還有“㗽(響)應”一詞,即是“㗽”之孑遺。 “喺”即是“係”,也被用來作爲應聲,古人有用,現代的廣東人間或也還在用,日本人說“はぃ”(hai)更是用得順口之極。 北方人即喜歡用“在”作爲應聲,如:“小陳!”“在!” 大概因此,在粵語中,“㗽”與“喺”就被作爲“在”字使用了。 順便說一下,滿洲人的應聲是“嗻”,現在很多辮子片裡的人說“喳”是錯的!

我查過《廣州方言詞典》,佢用嘅係“向”字,不過無講出處 日文嘅はい,唔通都係源于漢語?