QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3628|回復: 3

[語義解譯] 介紹兩個正字

攴 喺康熙字典嘅解釋:  

《唐韻》《集韻》 普木切,音撲。《說文》小擊也。 又《廣韻》《集韻》 匹角切,音璞。本作 。楚也。《五經文字》石經作攵。《集韻》或作撲扑。

說文解字嘅解釋:  

小擊也。手部曰。擊,攴也。此云小擊也。同義而微有別。按此字從又 聲。又者手也。經典 變作扑。凡尙書,三禮鞭扑字皆作扑。又變爲手。 聲不改。葢漢石經之體。此手部無扑之原也。唐石經初刻作朴,從木者。唐元度覆挍正之從手。是也。豳風。八月剥棗。假剝爲攴。毛曰。擊也。音義曰。普卜反。从又。 聲。普木切。三部。凡攴之屬皆从攴。

攴亦可以寫成"攵", 意思係"細細力打". "卜"應該係一枝棍棒, "又"係隻手, 喺小篆上可以睇得出:

形象上好似係有人用隻手拿住枝棍準備揾人打.發音係 bok1 pok3, 第一個發音同我地平時講嘅"卜頭黨"嘅"卜"係同音, 所以"卜頭黨"應該寫成"攴頭黨"或者係"攵頭黨".

喺康熙字典嘅解釋:

《廣韻》彌也切《集韻》母也切, 音哶。眼乜斜也。 又西夏語以巫爲廝乜。見《遼史》。 又姓。

"乜"嘅意思本來係指"隻眼斜住來睇嘢", 引伸意義係"斜咗", 渠嘅發音係"me5", 同我地平時講嘅"啲嘢咩咗"個"咩"係一樣, 所以我地應該寫成"啲嘢乜咗".

多謝分享,又學多左野!粵語真係一樣母語係粵語既人都未必識得晒既野~
乜唔係「㩧頭黨」咩?
http://www.zdic.net/zd/zi2/ZdicE3ZdicA9ZdicA7.htm
㩧字亦係解撃打嘅意思。也可寫成撲、扑、扌攴、攴
..........

好亂~~

.
thanks for sharing