QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6822|回復: 27

[詞彙及文法] 探討之十九:『世博』 『二套房』

拙帖之十七, 探討『衝擊獎牌』一詞,有同志提及原來有另一種『昇華』了之用法 -『沖金』,相當『生動』。

內地國人應用中文有一趨勢,將多字詞語壓縮,如『刑事偵緝』縮成『刑偵』,全國處處出現『刑偵大樓』,我初次看到政府建築物用此簡寫,就覺得有欠嚴肅莊重。也罷,總用上『大樓』兩字,但『上海世界博覽會』之簡稱為『上海世博』『世博』就很醜。『會』是骨架,乃最重要的字,如:兩會、春交會、三中全會,缺會字就不成體統了。是否應該改稱『上海世博會』、『世博會』呢?

『上海世博會』少了最尾的會字,尚知其意,有一類詞語則缺少了首字,如:『二套房』。我初次聽了所謂〔中央出台的打壓樓價飆升的措施,限制『二套房』銀行借貸〕,就誤解了。據『二套房』字面意思,是兩套房子,即『首套』及『次套』,後來仔細理解內容,才明白原來是『第二套房』的意思,非包括第一套。缺少該有的『第』字,不知國人有否被誤導,又是否接受這表述方式?

無首無尾,有這般的行文,其官員之辦事能力可思過半矣。
  「微博」又點睇?
是〔微型〕〔博覽會〕嗎?
純屬猜測.
呵呵~~如果要揀呢啲詞嚟講,就多如牛毛囉~~~每日坐公共汽車返工,搭車就得啦,就講'公交'車~~你覺得聽起身似咩?

又好似,'性價比',我第一次聽時,都打咗個突~~咩嘢咁核突~~

由佢,橫掂都死嘎啦~~
有得「公交」,就必然有「交警」,專罰公衆地方行為不檢(唔守交通規則)嘅人。
〔公交〕〔性價比〕,哈哈
〔交警〕,似外省人講〔究竟〕,哈
  又見「×起身」,除咗「企起身」,借問香港仲有冇第啲「verb起身」嘅講法?

「企起身」是向一個瞓低嘅人發要求.

1.起身 - 最簡單 ,沒說明是企或坐,

2.坐起身 - 背無靠

3.難(高平聲)起身,吉(陽去聲)起身 - 無禮貌講法.

4 挨起身 - 坐着,背有靠
有樣嘢我想問好耐:
究竟「立交」係咩嚟?
循着〔公交〕的思路,「立交」....哈哈哈哈
  諸如「睇起身」「食起身」……怕且香港或廣府古老人冇噉講。
回覆 12# 余OK

從未聽過,何解?
回覆 13# 香江白丁  四樓即為一例。
回覆 9# a_qi

細想[立交],〔立〕字可聯想作:
〔立即〕去交,
〔立着〕,站立着去交;還有,
〔立立亂〕去交,哈哈
①舊底叫「萬國博覽會」。

②躝起身之「躝」讀LAAN上平聲, 「難」字讀NAAN下平聲。N,L起音唔一樣。
   趷起身之「趷」讀GAT下入聲,並非去聲。
是〔微型〕〔博覽會〕嗎?
純屬猜測.
香江白丁 發表於 2011-4-15 21:55

「微博」唔係人哋個blog咩。。。
有樣嘢我想問好耐:
究竟「立交」係咩嚟?
a_qi 發表於 2011-4-16 01:13

我睇到「立交」嘅第一反應係「立交橋」。上網check咗吓,有以下解釋:

「立體交叉,利用跨線橋、地道等使兩條相交的道路在不同的平面上交叉。」——互動百科
回覆 17# 寶寶

「立交」就係立體交通之意吧。。相對於在地面上的交通。就是往高於地面的空間發展的交通線路吧大概。
回覆  寶寶

「立交」就係立體交通之意吧。。相對於在地面上的交通。就是往高於地面的空間發展的交通 ...
promethusewei 發表於 2011-4-16 20:20

嗯,極有可能。

回覆 16# 寶寶

吓!〔微博〕是個人網誌?

另多謝15樓馬兄糾正,由此可知兄台咬字當標準也.
原來在下是屬於〔唔多識講又唔多識寫〕(自嘲一番,哈哈).但有一點肯定於己有益,就是經兄台提點過,以後我實記得發準確的難音(naan4)和躝音(laan-1).多謝你.