QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2889|回復: 12

[詞彙及文法] 探討之十七:衝擊

當身邊週圍的人不斷亂用字詞,自己能保持清醒而不受薰染者,鮮矣。上一帖下愚就一時胡塗,用了『嚴用抗議』,幸得同志提醒。今日跟諸位探討『衝擊』一詞。請看下列經常出現的句子:

1. 某市某縣地方政府機關,門前聚集了大批民眾示威抗議,企圖『衝擊政府』。
2. 本屆奧運會體操項目,我國健兒實力強勁,有望『衝擊』金牌。

以下一句祇偶聞,但就是出現於一享譽盛名的書法名家,為別人所出新書內所寫的序;和自己的書法講座裏,請看:

3. ...我熱愛書法...我將繼續『衝擊』書法。

諸位,以上『衝擊』的用法,你都同意嗎?若不然,應如何?
第一句嘅講法,係內地政府經常用嘅,我唔知應該用乜詞代替比較適合,但係,呢種句子中用'衝擊'二字,明顯就係以上壓下嘅講法~唔知表達得清唔清楚,嗻係,畀看者一種感覺係,'大批嘅群眾'係刁民~~嗰種感覺!

第二句,都係內地一向嘅用法,但係如果係我,我會用返'有望奪取'金牌~

第三句,我唔知揾咩詞換,因為我覺得呢句根本就唔通
①硬闖衙門
②爭奪冠軍
③醉心書法

很好很好,歡迎畀多啲意見.
睇嚟大家都同意〔衝擊〕一詞粗鄙,以上壓下用它,公平競爭又用它,連斯斯文文的書法都用,呵呵.
原文之用法,相信嚟自國內,香港傳媒,已經有樣學樣.
重有好多比〔衝擊〕文雅嘅詞可用喺以上句子,請各位繼續.
1、用咗「企圖」一詞經已表明立場,呢句嘢係官方講嘅。如果單係示威抗議,唔係「衝擊」,只係表達訴求。如果有人要衝入去破壞,「衝」完再「擊」,都可以叫「衝擊」嘅。
2、問鼎金牌
3、深造、鑽研      我諗唔會有人講「衝擊書法」咁白癡啩?

評分

查看全部評分

回覆 5# UngooChan

2)尚可用:角逐、染指 - 金牌/獎牌
3)尚可用:進修書法
不是開玩笑的,說衝擊書法的老師,曾為名家范曾寫書序。但瑕不掩瑜,此君乃高人,在下景仰。
【染指】
春秋時,鄭靈公故意不讓大夫子公(公子宋)食黿魚美食。子公大怒,伸指於鼎中沾點湯,嘗了一下黿魚的味道即走。典出左傳˙宣公四年。後用以比喻沾取非分的利益
回覆 7# 馬萬千

多謝馬兄引典解說,如此說來,染指一詞,上句,於今宜用乎?
回覆  馬萬千

多謝馬兄引典解說,如此說來,染指一詞,上句,於今宜用乎? ...
香江白丁 發表於 2011-4-14 23:19

「染指」一詞有貶義,上句用法欠妥

回覆 9# 寶寶

多謝馬兄及寶寶的意見。下愚略查了一下字典,確是貶詞。可小時老師沒說明詞性,並見一直以來一般用法不帶貶意。也好,就讓我深一層查看學者怎用。

上帖以來,獲得不少知識,有趣啊。
每逢大型運動會, 內地好興講「沖金」, 應該就係「衝擊金牌」簡稱?
我仲以為要沖走金牌添

講開染指, 我忽然諗到有個相關詞──囊括
話說喺香港, 經常會見到電影宣傳海報有以下一句:
囊括幾多幾名項奧斯卡金像獎...... 原來最尾仲有「提名」兩個字
又一誤用詞語實例。
哈哈哈哈,笑話兩則.
「角逐」同「染指」都唔係咁啱。「染指」前面有人講過,「角逐」只係有份參與,只要係參賽者就可以叫「角逐」,「有望角逐金牌」只係有機會取得參賽資格。例如中國足球隊,每隔四年「角逐」過世界盃,不過莫講「衝擊」,連亞洲都未衝得出就被擊倒。