QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6618|回復: 7

[問音問字] 求解-.-!冧lam3嘅讀音同解釋-.-!

啱先check咗吓,冧lam3嘅解釋-.-
1.倒塌....
組詞:冧樓、撞冧
2.堆積
組詞:冧莊、冧起啲嘢..
....但係我發現-.- 冧樓 個 「冧」同 冧莊 個 「冧」-.-   聲調上係有少少差別......
-0-我記得粵拼係將9個聲調簡寫成6個-.-唔知係咪有關係-0-  皆因我搵唔返嗰個page............../.\
...........求解!!-3-

1.倒塌....
組詞:冧樓、撞冧
發第三聲:陰去

2.堆積
組詞:冧莊、冧起啲嘢..
發第六聲:陽去

究竟是否同一字呢?解釋上完全相反,莫非是另一個〔乖〕字?
/.\ 唔係呀嘛................@.@暈暈地.....
回覆 3# umisora

兄台廣州人?
有冇問問老人家.

我在香港住咗幾十年,未聽過唔係發以上兩音.唔通北話愈來愈霸道,攪到後生一代如蘇東坡話哉:一蟹不如一蟹?
回覆 4# 香江白丁

-.-唔係啩!?-.-..........我都唔知係唔係哩個字..........係 哩個page寫嘅  http://www.cantonese.asia/attachments/school/canchars.htm#top
..............lam3樓   lam6莊 喎........未聽過咩??...
...................佢哋都係咁讀嘅..............大陸文化大革命- -佢哋識嘅字已經好有限.............所以佢哋唔知點寫...啲字識讀都唔錯......

回覆 5# umisora

冧  lam1  
【1】数字:~巴(號碼)、靚~(好號碼)
【2】甜蜜:好~、~女(哄女孩子)  

冧  lam3  
【1】倒:撞~(撞倒)、~樓(樓房倒塌)
【2】堆起,連續:~起啲積木(堆起積木)、~莊(連莊)--錯錯錯

依你提供的鍊接看了以上資料,我可以負責任地話畀你聽:

冧  lam3 ─【2】堆起,連續:~起啲積木(堆起積木)、~莊(連莊)

以上一條百分百〔錯〕。

『堆起』『連莊』,一定要發lam6聲,如發lam3聲,意思便顛倒了,即成{【1】倒},『堆起』變成『倒起』- 堆不起, 『連莊』變成『倒莊』- 連不倒莊。

香港人打麻雀有句笑話:你想lam6莊(連莊)? lam3莊你就有份。
回覆 5# umisora

冧  lam1  
【2】甜蜜:好~、~女(哄女孩子)  

另外,甜蜜:好~、~女(哄女孩子),我個人認為是粗俗的市井俚語,文雅之士是不用的.

要用,就用  (哄女孩子)  〔氹女仔〕好了.
回覆 6# 香江白丁

嗯嗯~~我知道 lam6莊  係讀lam6.....咁係唔係用哩個字呢?....

...哈哈~~「lam1女」 ~喺動詞用法~眞係正如你所講~~~~-.-!一般都講 氹女仔~~
~~~~不過我覺得 形容詞用法都ok嘅~~sweet~~
....
and lam3樓  係唔係用哩個字????=]