QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3566|回復: 13

[問音問字] 请!!

若果说 你啊!!
是怎么说  是不是很生气的说
不是"請",而係呢個尚古沿用至今嘅"誃"字。
誃:讀"扯"拉扯嘅扯

我再講下"詣"與 "誃"呢两個字

詣:讀"毅3",意思係[往、去、到]之意,例如:詣佛所,聽佛法
誃:讀"扯" ,離去之意,例如:你誃啦!即係你滾啦!

呢個"誃"字不常在一些文章中出現,所以我曾經講過"當你接觸到粵話,你會找到失去的文字寶藏。
回覆 2# 광동왕국-08

恩 粤语中用的古语挺多的 中国文字真是博大精深
回覆 2# 광동왕국-08

講「躝」(laan1)得唔得?
回覆 4# Vncantonese

當然得啦!
不過囘覆問題時,先要瞭解對方問何物?
既然問方已提出個「請」字,就知道佢喺電視劇集聽到呢個「誃」字,因兩字讀音接近。

請:ChengChing
誃:Che
回覆 4# Vncantonese

这个又是什么字
「躝」(laan1)
看過老廣州王亭之先生的一本書,他說離開之意的〔扯〕,是〔趄〕字。有點道理,既然是要離開,怎會用〔言〕字傍的"誃"字呢?從〔走〕字傍的〔趄〕字是有其道理。
看過老廣州王亭之先生的一本書,他說離開之意的〔扯〕,是〔趄〕字。有點道理,既然是要離開,怎會用〔言〕 ...
香江白丁 發表於 2011-3-13 23:06

我問你,[詣]也是言字邊,為何又可以解[往、去、到]????
至於[誃]  字,你自己查字典啦 ! 恕不贅述,如果你連字典都認為錯嘅話,
咁,康熙字典從此就要消失世上!
再者,可以睇下任白戲寶[帝女花]曲詞,經常都有呢個[誃]  字出現。
韓文版主(請容在下如此稱呼閣下,因不知閣下的中文寶號),在下才疏學淺,孤陋寡聞,有不對之處,歡迎閣下指正。在下手頭沒康熙字典,但斗膽想指出幾點,以祈向版主閣下討教-是不懂之討教,不是挑戰:

1. 康熙字典有否注粵音呢?閣下提及之"誃"字,一般粵音字典祇提供單一「此」音,沒「扯」音,
2. 粵音是否受康熙字典所規範呢?例如「搵」字,粵音是「穩」, 是『找』的意思;康熙字典是甚麼音呢?除「抹拭」外,有沒有『找』義呢?
3. 〔至於[誃]  字,你自己查字典啦 ! 恕不贅述,如果你連字典都認為錯嘅話,咁,康熙字典從此就要消失世上!〕- 閣下言重了,在下祇是引述王亭之先生對「扯」字之見解,我是說王前輩之見解「有其道理」,我那有說過誰一定對,誰一定錯呢?
4. 〔誃:讀"扯" ,離去之意,例如:你誃啦!即係你滾啦!〕- 閣下之識見,愚稍有點不同意。當某人說:你「扯」啦,其意不一定是「你滾啦」;還須看那人說話時之語氣,若是心平氣和的說,那祇是叫你離開而已,我們日常生活就經常聽到,版主閣下,你說是嗎?

5. 孟子曰:盡信書不如無書;[帝女花]曲詞,無疑是出自有學識之士,但正如樓上lebuzishu所言:「中文博大精深」,有誰敢誇無錯呢?

願與版主閣下共研。
哎呦 你们的长篇大论啊
版主好专业啊 研究文学啊
呵呵,韓文版主在另帖又提起誃字詣字,有趣.
講起『扯』字,照理讀『止』,但佢都讀咗『且』,咁『誃』有個同部份嘅字『侈』讀『此』,咁『誃』讀咗『且』音唔出奇個喎﹗因為可能原本『誃』讀『此』,但係可能啲人講個陣時係『誃呀』『誃呀』咁講,一將『誃呀』連咗音嚟讀咪變咗『且』音囉﹗咁『誃』咪變咗讀『且』囉﹗同樣『扯』都可能係咁情況讀咗『且』都未定。
『誃』: [唐韻] 尺氏切,即係原本讀『此』架﹗應該係『誃呀』連咗音一齊讀變咗讀『且』,呢個機會大啲﹗所以正字應該仍然係『誃』。
計我話寫「扯」就最易明。