QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4677|回復: 14

[純水無大礙] 请教《客途秋恨》

以前唔中意又唔识欣赏粤剧,前日喺茶楼饮茶等朋友,不期然听咗段《客途秋恨》,词曲哀婉凄美实在太动人!返嚟喺网上听咗张国荣嘅版本(似乎唔系全曲),又听咗白驹荣嘅。想请教各位大佬,哩首《客途秋恨》边位老倌唱得最好?边树有得下载?
估唔到磚兄大軍閥-個都咁有詩情畫意,可惜我都係門外漢

http://www.91now.com/down/soft/175071.htm

試嚇啦,唔知得唔得
多谢灯爷!头先又搵到红船粤剧网词曲同步视频。
对比白驹荣老倌同哥哥嘅演绎,白老倌嘅粤剧功底梗系高过哥哥好多,但对我哩啲粤剧门外汉嚟讲,觉得哥哥嘅演绎啱口味啲,佢声线浑厚悦耳啲,情感嘅处理似乎亦更符合歌词嘅意境。
灯爷你得闲都听下啦,特别系夜阑人静,内心又有几分惆怅感伤之际,一支烟、一盏茶伴住哥哥嘅《客途秋恨》歌声,体会人生嘅快意尽欢、失意无奈,系几好嘅精神按摩嚟嘎。
咁正?聽吓先
咁正?聽吓先
咁正?聽吓先
cingsan 發表於 2010-11-27 23:31

cing爷,静心听又系几有味嘎,心浮气躁嗰时就听唔入耳。
据讲哩首《客途秋恨》人称南音王,真系几好。
呢幅圖都超正,雨后小城.池邊淑女,引人無限暇想........
燈兄想到咩?
燈兄想到咩?
cingsan 發表於 2010-11-28 13:11

美圖丶美景丶美人,當然想結識一番
回覆 1# 砖拍后尾枕

杜煥唱嘅客途秋恨就至好,皆因佢係唱正宗地水南音

順便提提,客途秋恨呢支曲唔係粵劇,而係南音  

http://www.tudou.com/programs/view/7cFnt__RlBc/

南音我先排有放過嚟諸君聽,之不過無人吼
樓主你識閪欣賞啊?下載嚟做乜㞗啊你?

新馬師曾                          白駒榮                       文千歲   
【客途秋恨】:真係好多紅伶、唱家班都唱過呢首南音王。不過我較為喜歡新馬師曾嘅唱腔,佢雖然唔夠白駒榮唱得噉地道,知不過新馬唱得好清,正所謂清晰嘹喨!況且,該唱片錄音製作喺嗰個時代已經係數一數二(當然唔可以用現時嘅録音技術
來比較),音色表現:清晣柔潤、頻率寛闊、動態(Dynamic Range)夠廣;反觀白駒榮嗰隻唱片錄音製作,非常之差:單聲道錄音,頻率非常窄,也沒有動態(Dynamic Range)可言,雖然唱得好有Feeling,好地道,不過聽起上來好似一舊雲咁!
尚有好幾位名伶如:文千歲、盲炳、杜煥等都演譯過呢首南音。
講起曲詞真係令人聽後意境難忘,作者嘅情懷借此曲而一一盡訴,嘅是多情種子,亦是豁達大方得體。
部份曲詞令人難忘:
小生繆姓蓮仙字,為憶多情妓女麥氏秋娟。見渠聲色性情人贊羨,更兼才貌的確兩相全。今日天隔一方難見面,
是以孤舟沉寂晚景涼天。你睇斜陽照住個對雙飛燕,獨倚蓬窗思悄然
嬌呀但得你平安願,我就任得你天邊明月照別人圓】。 我最欣賞呢一句,欣賞作者嘅情操。
如果真係要欣賞呢首【客途秋恨】而又感受到呢種意境嘅話呢,咁就應該喺黃昏時侯,泛着輕舟時欣賞聆聽。
註:白駒榮乃係粵劇紅伶白雪仙嘅老爹

此情此境泛輕舟,耹聽一首南音王,客途秋恨本無恨,憑借一曲訴情懐
.
回覆 12# 광동왕국-08

我也有同感, 我較喜歡新馬師啌。

好歌不厭百回聞
知音唱許知音聽
同是新馬愛樂者
齊來豎指讚句好!

請豋入以下視頻網站欣賞聆聽:
畫面附有曲詞

新馬師曾客途秋恨上卷( On The Road with Autumn Melancholy PT.1 )
http://www.youtube.com/watch_popup?v=qHkzJS2g1pc&vq=medium
新馬師曾客途秋恨下卷( On The Road with Autumn Melancholy PT.2 )
http://www.youtube.com/watch_popup?v=HPo3aSxNGUE&vq=medium

.
回覆 14# 광동왕국-08

好詩兼好歌, 難得 !!