QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2621|回復: 8

[八卦時聞籮] ◤轉◢甘岭战役-炸碉堡的不是黄继光

http://bbs.chinasky.se/viewtopic.php?f=9&t=1760   ZT: 军旅作家重新解密上甘岭战役:炸碉堡的不是黄继光 MTFighter(2010.10.7) 来源:扬子晚报 2010-2-22 14:01:05 作者:张嵩山
文章好長,
樓主去憤青之家揾翩咁嘅嘢番嚟,亞絲絲又會問:「你唔通都係糞青一員?」

樓主去憤青之家揾翩咁嘅嘢番嚟,亞絲絲又會問:「你唔通都係糞青一員?」
雨夜街燈 發表於 2010-11-23 13:19

----
遊方和尚係咁上下啦, 周圍亂咁拱,
可惜雞腸文未過關, 5係嘅話, 仲更加'周圍'
查實, 我都未確定'憤青'嘅定義
'憤怒青年'嘅簡稱? 定係專指某類政治傾向嘅人?

維基(http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%86%A4%E9%9D%92)講
憤青是「憤怒青年」的縮寫,...用來形容中國大陸的激進中國民族主義者[1]...一般學者認為這不過是一群不滿社會現狀的網民而已...不滿社會現狀而急於改變現實的青年,...憤青通常具有較強烈的本土民族主義信念,特別喜歡被稱為「愛國主義」信念,且具有較激進的思想(如極端民族主義)、...

對于我嚟講,
民族主義者----我5係, 話9知佢, 關我叉事
不滿社會現狀----呢個就肯定嘅喇, 有邊個滿意社會現狀?
不滿社會現狀而急於改變現實的青年----咁又5關我事播, 呢D留畀有興趣嘅人嚟做
較強烈的本土民族主義信念----我5覺得我有
愛國主義----關我叉事, 國家(群體) 對個人嘅要求係'螺絲釘(奴隸)',我5想做啊,亦都儘量避免做
極端民族主義----同我都冇拉奸嘅
唔係黄继光?未通係戚繼光?神話時代嘅嘢好難講清楚,信就得啦。
唔係黄继光?未通係戚繼光?神話時代嘅嘢好難講清楚,信就得啦。
drdoom_2009 發表於 2010-11-24 07:26

.....高
回覆 2# 雨夜街燈
阿小人兄,麻烦你将嗰位丝丝兄于何时于何帖话你系粪青嘅截图特别系帖嘅地址(注明埋第几楼)贴晒出嚟吖~~~
回覆 4# TsuNT(♂)
畀人唾弃嗰类粪青系指嗰啲「红粪」「共粪」,亦即嗰啲基于历史(重系要畀共党扭曲咗嗰啲历史),用民族主义呢条借口为共党遮丑嘅人,佢哋嘅行文特征系开口埋口「国家」「党」「小日本」「美帝」呢类词汇,佢哋系思想特征系拒绝承认、接受嗰啲与共党描述不符嘅历史以及不合其价值观体系嘅现实,佢哋嘅基本设定(亦都系不容他人质疑嘅设定)全世界都在处心积虑谋害中国全世界根本就冇民主呢样嘢,民主只系西方谋害中国嘅政治幻像。五毛系收钱之后帮共党辩护,粪青则系自发帮共党辩护。
回覆 8# xiss
-----咁嘅定義, 容易理解好多