QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5332|回復: 25

[趣事趣物] 漫画大师如此演绎人类史(组图)

Milo Manara(米罗·马那哈),意大利人,生于1945年,是世界著名的情色漫画大师,1995年的作品成人版《小人国(Gulliveriana)》广为中国网友熟知。这里是他的一组漫画,表现的是人类的整个历史,只是有些「又黄又暴力」。

漫画大师如此演绎人类史(组图)

開頭種族較多. . . 後尾種族較少
兵器發展, 人越來越殘暴. . .

下圖睇5明- - - 複製人? 11.JPG
開頭種族較多. . . 後尾種族較少
兵器發展, 人越來越殘暴. . .

下圖睇5明- - - 複製人? ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-11-22 05:46

會唔會係航宇員?或過山車?

過山車--- 呢D小兒科5會出現掛,

尾四圖尾 ---- 明治維新
尾三尾二圖: --軍人時代(大英擴張~ 歐洲擴張勢力至亞洲~至二戰)

尾一圖:
航宇員--- 尾一圖左 都表達咗, (尾二圖核爆之後嘅時間)
之後出現 衝突警察(華約紅色陣營瓦解, 多國出現國內衝突??)
馬--- 知表達乜嘢, (表示糧食? 終國及北俄出現糧食饑荒?)
西裝議員--- 表示衝突結束, 華約改成西式泯主制?
白板 + 冇女 ----電視機出現,表示歐美出現嬉皮士一類? 娛樂行業新生?

中間坐輪椅 ---- 時間, 睇怕係 198X年, 具體5明, 5知表達乜嘢

越南\柬埔寨東南亞洲地區沖空?
紅帽軍人 --- UN ? 聯合國軍發揮作用時間
黑人 畀槍擊--- 南非沖突?好似冇播
面罩男子殺平民 --- 小規模恐怖主義成形?
米軍 + 拉丹處于同一格 ---- 全球恐怖主義? (拉丹嘅腳好長, 坐于地下, 表示拉丹嘅影響力由早期恐怖主義開始?) , 拉丹頸部紅色, 香咗?
-------------------------------
最5明嘅係:

中間坐輪椅 ---- 時間, 睇怕係 198X年, 具體5明, 5知表達乜嘢
                人頭之上有紫煙?代表宗教? 70\80年代冇乜嘢宗教事件啊, 最多係日本奧理真理教地鐵事件,  

定係, 氣體代表化石能源, 坐嘅人代表中東伊斯蘭宗教? 人係灰黑色, 代表邪教?  
                    指波斯灣戰爭? 中東衝突 ?
                我仲以為代表'克隆人'之類理論成熟添,
回覆 6# TsuNT(♂)

我覺得係喺度行刑, 西方嘅電椅.
回覆  TsuNT(♂)     我覺得係喺度行刑, 西方嘅電椅.南海牛仔 發表於 2010-11-22 11:42

係播, 有D似, 手踭/ 膝頭/ 腳踭 都有個圓ku 鎖住
好黄好暴力= =
下圖睇5明- - - 複製人? ...
南海牛兄讲得啱,电刑。美国依家仲有啲州用电刑嚟处决,旁边仲会企住个神父同佢讲耶稣。
未見過行刑嘅記錄片,  乜會標煙嘅咩, 並且煙出嘅煙係淡藍色
终是表现很写实,如能有这类书籍分享,那就更好麽过咯
未見過行刑嘅記錄片,  乜會標煙嘅咩, 並且煙出嘅煙係淡藍色
TsuNT(♂) 發表於 2010-11-23 06:31

或者出于人道考慮,噴D哥羅芳麻醉嚇佢?
D大俠練功陣時, 咪話'頭生紫煙'嘅, 如果冇張椅, 一眼望落, 又有少少似'閉關練功'
最後张图隻牛牛是指疯牛病挂……不过真系好写实……原来人类历史一直都系咁咁黄咁暴力嘅
疯牛病係90年代嘅事掛
我就覺得代表當時或者糧食危機或者經濟困境

从性爱既角度嚟睇,日耳曼人(Viking/Dutch)系最注重女方感受(女上位),兼且啲女人都几彪悍(女战士/女王)。