QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3284|回復: 3

[會員專欄] 點解5同嘅國家要講5同嘅語言

http://www.cpcwi.com/html/sciam/bbs/viewthread.php?tid=43415&pid=42882&page=2&extra=#pid42882
为什么不同的国家要讲不同的语言
-----
-----
    我覺得政治\政權\軍事嘅因素占主要,

用語言去區分某D群體('群體'中 包括'國家\地區\族群'),
    A群體如果畀B群體 軍事戰勝,
       多數情形係 (長時間後)A群體被迫使用B語言, A語言沒落(畀方講, 19XX年嘅HK係英國勝利品, 又畀方講, 193X~194X年, 日本對東北日文教育, 又類似於殖民地情形)
       少數情形下係 (長時間後), AB群體採用 A+B混合/融合語言, (畀方講, 嶺南長時間畀佔領下已經喪失咗原先嘅書面文字(假設原先有原族文字), 而代之於中原文字,(但粵語有D現行 音字 係中原文字仍無法 取代\書寫 嘅, 衹能以粵式音標去標注) ), 又畀方講, 原先中原畀蒙古\滿清等外族 佔領後, 其長期後果系, 中原文字及語音變得落後(少音調等))
    如果A群體受佔領之後某年反抗成功, 很可能會棄用"被佔領文字", 會重新啟用 原族 文字/語言,

--------------------

語言,我覺得係人為造成嘅分裂,為咗標榜群體嘅獨特, 畀方講, 大陸推行嘅'簡體漢字',亦都係人為先造成嘅分裂, 以示 '大陸嘅當時政權需要' 與 '傳統文化' 割裂,

某樓講語言天生有基因因素, 本人5覺得係,
     我覺得所有(種族嘅)嬰兒都係一張白紙,寄養在任何外族家族 學講任何一個外族語言都冇問題,

任何一種語言對意思嘅表達上, 大多數常用意思 總會有 不同表征嘅 講法, "食咗飯未/AreYouHungery/吃了飯沒", 但均未能全部涵蓋 人類所有精確意思表達 嘅集合, 主要嘅原因在於該語言有無該種意境, (畀方講, 大陸冇 跑馬/賭波/星際旅行/星際飛船/航空母艦 等 呢D意境, 需要表達其領域細節某D意思時 衹能借用外來詞或者採用 未翻譯嘅英文原文)

語言及文字衹係'(電腦意義上嘅)地址',用以指向引向某意思嘅符號, 喺少年語文教育 及少年成長環境 陣時,已經培養嘅(該種語言嘅)呢種一一對應,   
        呢種意義上嚟講, 可以使用任何一套符號(包括甲骨文/象形方塊字/西式雞腸字/數學符號/瑪雅文..), 借以表達/指向多種意思,

英語(雞腸文字)與 方塊文字(漢字\朝族字\日語, 好可能係"象形字") 嘅比較:
      方塊字嘅 構詞/構字 基本元素係 一個方塊字
      (本人覺得)如果係 表達有限多個意思, 就方塊字優勝, 有限個方塊字 其字形 易於區分, 因為如果表達 100W個意思, 用方塊字及其詞組嘅語, 好可能會"字詞意思重疊嚴重(好亂), 或者難以'斷句'", 相當於, 大陸拼音中, 同音字相當多, 就係由於其可識別嘅音節少,
      而雞腸文字, 由於其構詞/構字 基本元素係26個英文字母, 佢可以使用 20位字母(或者幾多位字母)來構成一個 單字, 26^20=2E28, 即係話, 理論上雞腸字可以 構造\創造 出 近乎無限個單字, (而方塊字最多以"萬"為單位),
      所以, 本人斷言, 方塊字 不適合未來人類, 最多嚟講現時代仲可以用下,

如果冇政權嘅強迫(畀方講 各群體嘅少年學生須接受該群體嘅官方語言教育),自由選擇, D人會自由採用乜嘢語言? ---呢點無法作答, 我認為未來嘅地球語言 一係 無法統一, 一係 衹能統一成'英語',一係有成吉思汗希特列之類戰爭狂人 統一全球統一語言及文字, 一係就會發明出一種翻譯機器(好似電視'[英]DoctorWho'某族群嘅'手持燈泡'咁樣)
语言不断发展变迁
喺冇政治同軍事嘅保護下好多語言會好快消失,到時世界可能剩低幾種通用語。
回覆 2# 阿森

未必係發展。我諗應該係退步。因為好多語言好快就會絕種,點會發展?粵語都面對緊同樣嘅危機。

語言本來應該係受文化嘅影響。係人類用政治軍事嚟壓制語言。