QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 紮那魯剛多

[八卦時聞籮] 广州一路牌「石室」译「SHISHI」 遭网友批(图)

中國紙幣上面都有漢語拼音(Zhongguo renmin jinhang)。呢啲拼音真係冇乜作用。畀中國人睇又唔係,畀鬼佬睇都唔係。
我支持用「Sacred Heart Cathedral」

有人反对使用汉语拼音及普通话,人各有志,不足为奇。欲加之罪,何患无辞!
但世上有更多的中国人喜欢普通话。运用普通话,我这个个广州人面对从沈阳到三亚市的朋友都能畅所欲言。
我是中华人民共和国公民,我拥护本国法规法律,赞成依法制作广州路牌。
有人反对使用汉语拼音及普通话,人各有志,不足为奇。欲加之罪,何患无辞!
但世上有更多的中国人喜欢普通话。运用普通话,我这个个广州人面对从沈阳到三亚市的朋友都能畅所欲言。
我是中华人民共和国公民,我拥护本国法规法律,赞成依法制作广州路牌。
羊城客 發表於 2010-11-26 22:16

你講乜春呀
人哋笑緊個SHISHI個路牌冇厘頭呀
關拼音、普話乜事先?
就算改用廣拼ShekSut, 我哋一樣會笑爆嘴你明唔明呀?

你鍾意推普有你自由, 都要搵啱位入先得架!

我是中华人民共和国公民
睇得出你好proud of呢樣嘢, 但係呢個國家有冇proud of佢啲公民呢?

我拥护本国法规法律
可惜最唔擁護法規法律嘅, 正係個政府自己...
向來唔讚成英文標註用過多拼音,如果係中國特色建築,噉用多少拼音無可非議,但係石室聖心教堂係屬於西歐式建築,理應用返標準英文。
回覆 23# 羊城客

我都要搵位入下。

我CCP乃泱泱大國,我哋唔需要英文嘅存在,使用漢語拼音就係要強制鬼佬學普通話,使用26個字母就係已經畀咗面佢哋,如果用注音符號又或片假名佢哋就完玩。

我代表中华人民共和国公民,大部份人而家都係用拼音輸入打漢字,日日都對住果26個字母,我建議廢除漢字,直接打拼音。一來使更多人可以很快學到中文,冇受到教育嘅國民亦唔再會擔筆忘字。二來所有嘅方言因為冇咗漢字嘅聯繫好快外就會消失,統一語言發音指日可待。

我拥护本国法规法律,因為佢隨時可以更改變動,為唯一嘅真理服務。