QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8545|回復: 35

[純水無大礙] 廣州亞運「性」標語

啱啱喺某Q群睇到有人話
广州最近很多英语招牌做的不错,其中一条是亚运口号「让我们的广州充满爱」官方英译:Let's make love everywhere in our guangzhou.字面意思是「广州无处不可做爱」或「让我们在广州随处做爱」被网友赞为全球最牛写实口号。
,真係搞笑
好彩佢係用「guangzhou」而唔係用代表我哋嘅「Canton」。等世人知道guangzhou係幾咁失禮人啊。
回覆 2# lwfxbox

係呀~~
让炮声响遍广州
要在 雷人政府 竭力掩盖这次出丑时,用红色油漆,把这句经典 英文 油遍广州大街小巷。
聚众淫乱罪

广州群交会
乜野时候,揾几个女同学,贯彻一下呢个 中央精神啊?
回覆 6# penkyamp

「廣交會」全稱「廣州群交會」  勁啊!
乜得廣州咁開放!

丹麥都唔夠佢揮。
建議將呢個帖移去新版「笑到眼水飇」
make love真系冇"做爱"嘅意思咖.将make love=做爱 系Chinglish嚟咖.人哋鬼佬根本就冇将make love当作"做爱"咖
回覆 11# xiss

師兄,你講笑,定係認真?
回覆 12# 一片葉

的确系咁, 我曾经问过一D考过CET6既人, 距地都系咁话.
只有CHINGLISH先讲MAKE LOVE, 而人地一般都系讲SEX之类嘅
回覆  一片葉

的确系咁, 我曾经问过一D考过CET6既人, 距地都系咁话.
只有CHINGLISH先讲MAKE LOVE,  ...
南海牛仔 發表於 2010-10-26 13:49

That's nonsense!
Your friend wouldn't have passed the so-called CET6 test, I guess.

性交易會
make love真系冇"做爱"嘅意思咖.将make love=做爱 系Chinglish嚟咖.人哋鬼佬根本就冇将make love当作"做 ...
xiss 發表於 2010-10-25 19:47

Please consult a dictionary or confirm with an English native speaker.

Make love:
    1. have sextual intercourse. 性交
    2. (~ to) pay amorous attention to (someone). 示愛

--Oxford Dictionary of English, Oxford University Press, 2005
quote]make love真系冇"做爱"嘅意思咖.将make love=做爱 系Chinglish嚟咖.人哋鬼佬根本就冇将make love当作 ...
寶寶 發表於 2010-10-26 17:44

噉睇嚟我搞错
回覆  xiss

師兄,你講笑,定係認真?
一片葉 發表於 2010-10-25 20:21

可能讲错,睇17楼
回覆  一片葉

只有CHINGLISH先讲MAKE LOVE,  ...
南海牛仔 發表於 2010-10-26 13:49

就算過咗CET6,大把人英文都唔好得去邊。

Long time no see 夠係Chinglish啦,啲鬼佬咪一樣講。