QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2438|回復: 3

[問音問字] 虔诚问下各位大哥!帮忙解释下列词语!望大家多多纠错!

问请大哥们这些词语是不是正确粤语啊!是就帮忙解释下!! 1凼——被大的物体压(tam4,例:上次啊栋大楼冧落嚟,凼死好多人啊!)(是否正确粤语,纠错) 2踲——小步走(tan4,例:你成日踲嚟踲去做咩啊?)(同上) 3呗——哄、劝(“杯”音,bui1,例:你返去呗呗佢,或者佢会接受呢!)(同上) 4挛——钻、窜(lyun1,例:有只老鼠喺房间到处挛。)(是否正确粤语) 5趌——扛、抬、搬(趌:“吉”音,gat4,例:帮我趌张台过去。)(可不可以这么说) 6借歪——让开、让路(同上,如果是顺便帮小弟我注音“歪” 7摆景——没有什么真材实料的故意亮骚 (同上) 8理当/理晾——不理睬(当:dong3,晾:long3,例:佢以前咁对你,你理晾佢!)(同上) 9喐吖——风吹草动(吖:yaak1)(同上) 10摱车边——原指搭顺风车,引申为顺路占便宜(例:你今晚请佢食饭,我要摱车边!) (同上,如果正确,顺便帮小弟注音“摱”) 11掹衫角——原为拉衣角,引申为走后门、找关系(例:而家招公务员,好多都係掹衫角落去咖啦!) 12挤油渣——一群人挤墙角,互相取暖(挤:zi1,不读zai1)(也就是普通话。挤油条,不知道粤语如何说) 13耍赖臭——耍赖,(是否正确) 14打赖死——对某人赖着要实现某事,耍赖,撒娇(例:你呒买玩具畀佢佢就成日喺啲打赖死。)(同上) 15收(某人)米簿——收拾、教训某人(例:如果你考试呒及格,因住返去挨老窦收你米簿!)(同上) 16幌子(翻译粤语俗语) 17逼急,逼疯(翻译粤语) 先在这里多谢各位大哥了啊!!

Re:虔诚问下各位大哥!帮忙解释下列词语!望大家多多纠错!

f45566在2006-7-11 23:10:02說道:[br]问请大哥们这些词语是不是正确粤语啊!是就帮忙解释下!! 1凼——被大的物体压(tam4,例:上次啊栋大楼冧落嚟,凼死好多人啊!)(是否正确粤语,纠错) 冇 2踲——小步走(tan4,例:你成日踲嚟踲去做咩啊?)(同上) 有 3呗——哄、劝(“杯”音,bui1,例:你返去呗呗佢,或者佢会接受呢!)(同上) 冇 4挛——钻、窜(lyun1,例:有只老鼠喺房间到处挛。)(是否正确粤语) 冇 5趌——扛、抬、搬(趌:“吉”音,gat4,例:帮我趌张台过去。)(可不可以这么说) 趌 字就有,不過唔係噉意思 6借歪——让开、让路(同上,如果是顺便帮小弟我注音“歪” 有 7摆景——没有什么真材实料的故意亮骚 冇 (同上) 8理当/理晾——不理睬(当:dong3,晾:long3,例:佢以前咁对你,你理晾佢!)(同上) 冇 9喐吖——风吹草动(吖:yaak1)(同上) 冇,我哋講“依喐” 10摱车边——原指搭顺风车,引申为顺路占便宜(例:你今晚请佢食饭,我要摱车边!) (同上,如果正确,顺便帮小弟注音“摱”) 有 11掹衫角——原为拉衣角,引申为走后门、找关系(例:而家招公务员,好多都係掹衫角落去咖啦!) 我好少聽人噉講,唔敢肯定有冇 12挤油渣——一群人挤墙角,互相取暖(挤:zi1,不读zai1)(也就是普通话。挤油条,不知道粤语如何说) 冇,更加唔會有啲逼埋牆咁戅居嘅習慣 13耍赖臭——耍赖,(是否正确) 冇 14打赖死——对某人赖着要实现某事,耍赖,撒娇(例:你呒买玩具畀佢佢就成日喺啲打赖死。)(同上) 冇 15收(某人)米簿——收拾、教训某人(例:如果你考试呒及格,因住返去挨老窦收你米簿!)(同上) 冇 16幌子(翻译粤语俗语) “旗號” 應該共同語都係噉講 17逼急,逼疯(翻译粤语) 先在这里多谢各位大哥了啊!!

重有,以後唔好再專門發短信畀我,我有心情自然會回你。

^_^~唔怪得甘多嘢未见过,原嚟根本无~重以为喺自己广东话好渣。。。 em3: